Rob's kookboek

Gegratineerd Brussels lof

Benodigdheden
  • 8 struikjes witlof
  • zout
  • 8 plakken ham
  • 40 g boter
  • 20 g bloem
  • 100 ml kookvocht van het witlof
  • 100 ml melk
  • 2 eierdooiers
  • 6 eetlepels geraspte oude kaas
  • witte peper uit de molen
Bereidingswijze
  1. Kook de witlof in een bodem water met wat zout ca. 8 minuten.
  2. Laat de groente in een vergiet uitlekken.
  3. Smelt 30 g boter in een pan en roer er de bloem door.
  4. Voeg er al roerend met scheutjes tegelijk het kookvocht en de melk aan toe tot een gladde gebonden saus is ontstaan.
  5. Laat de saus 5 minuten zachtjes koken.
  6. Haal de pan van de hittebron en klop de dooiers door de saus.
  7. Roer 4 eetlepels van de geraspte kaas door de saus en breng deze opsmaak met zout en peper.
  8. Besmeer de ovenschaal met de rest van de boter.
  9. Omwikkel de struikjes witlof met een plakje ham.
  10. Leg de omwikkelde struikjes in de ovenschaal en schenk er de saus.
  11. Strooi de rest van de kaas over de saus.
  12. Gratineer de witlof ca. 20 minuten in op een 220°C voorverwarmde oven tot het gerecht een lichtbruin korstje heeft gekregen.