Rob's kookboek

Gegratineerde schorseneren

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Oventijd
  • 10-15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 kg schorseneren
  • azijn
  • zout
  • 3 eetlepels citroensap
  • 30 g roomboter
  • peper uit de molen
  • 75 g geraspte kaas
  • 25 g bloem
  • 150 ml melk
  • 150 g gesneden ham
  • 50 ml room of koffieroom
  • geraspte nootmuskaat
  • worcestersaus of aroma
  • cayennepeper of paprikapoeder
Tip van de kok
  • Een andere wijze om schorseneren panklaar te maken: Boen de groente stevig af. Kook die daarna 12 minuten in veel water. Giet dat weg en overspoel de schorseneren met veel koud water. Trek er dan de velletjes af. Verwijder de topjes en snijd de schorseneren in stukken. Kook die daarna juist onder water verder gaar. Vervang bij het gaarkoken van de groente het citroensap door 1 deciliter melk. De citroensap wordt toegevoegd om de blanke kleur van de schorseneren te behouden.
  • Neem snippers mager gerookt spek in plaats van de stukjes ham of klein gesneden rookworst of vleeswaar uit blik.
Bereidingswijze
  1. Borstel de schorseneren af en was ze.
  2. Verwijder met een dunschiller de schil van de schorseneer.
  3. Snijd deze in stukjes van 5-6 centimeter.
  4. Leg de geschilde groente direkt in de groentepan onder water.
  5. Voeg om verkleuring te voorkomen 4 eetlepels azijn toe.
  6. Schil en snijd zo alle schorseneren.
  7. Snijd eventuele dikke delen overlangs door.
  8. Als er een harde kern in de wortel zit verwijder die dan.
  9. Giet de inhoud van de pan in het vergiet.
  10. Spoel de stukjes schorseneer met koud water af.
  11. Doe ze terug in de pan en zet de groente juist onder water.
  12. Voeg zout en citroensap toe.
  13. Kook de schorseneren in ongeveer 25 minuten gaar.
  14. Smelt intussen de boter in de steelpan.
  15. Bestrijk met wat van deze boter de ovenschaal.
  16. Doe de bloem bij de gesmolten boter in de steelpan.
  17. Roer dit tot een gladde roux.
  18. Laat dit mengsel enkele minuten op een laaggedraaide warmtebron heet worden.
  19. Neem de pan van de warmtebron.
  20. Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm die voor.
  21. Zet het vergiet als de schorseneren gaar zijn op de kom en giet de groente af.
  22. Breng die na even uitdampen over in de ovenschaal.
  23. Strooi wat peper en 25 gram kaas op de schorseneren.
  24. Zet de steelpan met de roux op de warmtebron.
  25. Giet hierbij onder voortdurend roeren 100 milliliter van het kooknat en de melk.
  26. Blijf roeren tot een gladde gebonden saus ontstaat.
  27. Temper de warmtebron als de saus kookt.
  28. Snijd intussen de ham in stukjes.
  29. Roer er met de room, 25 gram van de kaas en naar smaak nootmuskaat, zout en worcestersaus door.
  30. Giet de saus over de schorseneren.
  31. Strooi de rest van de kaas over de saus.
  32. Desgewenst wat cayennepeper of paprikapoeder.
  33. Zet de schaal op het rooster in de oven.
  34. Serveer de groente zodra de saus mooi van kleur geworden is.