Rob's kookboek

Pikante doperwtjes

Bereidingstijd
  • ca. 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 kg doperwten of 800 g doperwten uit de diepvries
  • 1 dunne stengel bleekselderij
  • 1 grote paprika
  • suiker
  • zout
  • peper
  • 3-4 eetlepels fijn gehakte peterselie
  • 30 g boter
Tip van de kok
  • Snijd 1 ui in ringen en fruit deze in wat boter tot ze licht kleuren. Doe er 50 g in reepjes gesneden ham bij en roer deze door de groente.
  • Voeg i.p.v. de selderij en paprika 350 g gare worteltjes toe.
  • Wanneer de verse doperwten al wat ouder (groter) zijn, neemt u 1/2 tot 1 kg meer, omdat het verlies bij het doppen groter is.
Bereidingswijze
  1. Dop de verse erwten en spoel ze in het vergiet met koud water af of laat diepgevroren erwten enigszins ontdooien.
  2. Was en droogde selderij en snijd die overdwars in stukjes van 0,5 cm breedte.
  3. Was en droog de paprika en maak er stukjes van 1 * 0,5 cm van.
  4. Breng in de groentepan een bodem water aan de kook en laat daarin met 1/2-1 eetlepel suiker en 1/2 theelepel zout de erwten gaar worden.
  5. Reken voor jonge verse erwten 10 minuten, voor oudere erwten tot 20 minuten.
  6. Laat de stukjes paprika en selderij 4 minuten meekoken met de erwten.
  7. Proef de juist gare groente en voeg naar smaak suiker, zout en peper toe.
  8. Schud de peterselie en de boter door de erwten en serveer de groente in een met kokend water omgespoelde schaal.