Rob's kookboek

Rode kool 'speciaal'

Bereidingstijd
  • 35 minuten tot 60 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 kleine of halve rode kool van ongeveer 700 gram
  • 40 gram boter of reuzel
  • 3 middelgrote gesnipperde uien
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • zout
  • 1 stukje pijpkaneel van 4-5 cm
  • 3 middelgrote zachtzure appels
  • 6-8 eetlepels rode landwijn
  • worcestersaus
  • 10 gram boter
  • 100 gram in kleine blokjes gesneden doorregen spek
  • 3 eetlepels geurige azijn of frambozenazijn
  • peper
Tip van de kok
  • Zomer-rode kool is veel sneller gaar dan winter rode kool.
  • Kook of stoof de kool niet langer dan noodzakelijk. Als de kool bijtgaar is, (gaar maar nog knapperig) is deze lekker van smaak en lichtverteerbaar. Langer koken maakt de kool zachter, maar zeker niet smakelijker of lichter te verteren.
  • Vervang de appels door appelmoes uit glas of blik. Gebruik dan naar verhouding wat minder water.
  • Gebruik bessesap in plaats van rode wijn of vervang die door azijn, die echter pas wordt toegevoegd als de kool bijtgaar is omdat de groente door het zuur wat stugger wordt. Neem in plaats van wijn of azijn restjes nat van zoetzure uitjes of augurkjes.
Bereidingswijze
  1. Verwijder van de kool de buitenste en beschadigde bladeren.
  2. Snijd de kool overlangs 2 maal door en verwijder de dikste delen van de stronk.
  3. Smelt de boter in de pan en fruit daarin de ui glazig.
  4. Snijd of schaaf de parten rode kool in lange dunne repen.
  5. Doe de groente bij de uien.
  6. Voeg 3 eetlepels suiker, het laurierblad, de kruidnagels en ½ eetlepel zout toe.
  7. Schenk een flinke bodem warm water in de pan.
  8. Steek de pijpkaneel in de kool.
  9. Sluit de pan als de inhoud kookt en temperde warmtebron en laat de groente 30 minuten zacht koken.
  10. Schil de de appels, snijd die overlangs in 8-10 partjes en verwijder de klokhuizen.
  11. Halveer of snijd de partjes in drieën.
  12. Leg de stukjes appel op de rode kool.
  13. Giet 5 eetlepels wijn in de pan en voeg ½ theelepel worcestersaus toe.
  14. Verwarm de boter in de steelpan en bak daarin de blokjes spek langzaam uit.
  15. Neem de pijpkaneel uit de groente.
  16. Schep de rode kool om en proef of de kool bijtgaar geworden is.
  17. Voeg naar smaak nog wijn of azijn, zout of worcestersaus toe.
  18. Voor wie van pikant houdt, doet er zwarte peper uit de molen of cayennepeper bij.
  19. Verwarmde groente nog 5-8 minuten in de pan zonder deksel.
  20. Schep er dan de spekjes door en dien de rode kool direct op.