Rob's kookboek

Rotterdamse rode bieten

Benodigdheden
  • 750 gram gekookte (gepelde) rode bieten
  • 2 uien (samen circa 175 gram)
  • 125 gram magere spekreepjes
  • circa 3 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • circa 1 eetlepel suiker
  • zout
Bereidingswijze
  1. Rasp de rode bietjes grof.
  2. Warm de geraspte bieten met 3 eetlepels azijn, op een matige hittebron, op, roer af en toe.
  3. Intussen: Pel de uien en leg 1/4 ui apart.
  4. Snipper de rest.
  5. Bak de spekreepjes in de koekenpan lekker krokant, fruit de gesnipperde uien er goudbruin in en houd het geheel daarna warm.
  6. Snipper de resterende 1/4 ui zo fijn mogelijk.
  7. Los de maïzena op in een klein beetje water.
  8. Roer de maïzena en de rauwe gesnipperde ui door de rode bieten en laat de bieten al roerend even goed doorkoken.
  9. Breng de rode bieten op smaak met suiker en eventueel nog wat azijn (zout is meestal niet nodig).
  10. Schep de gefruite uien met spekjes op de rode bieten.
  11. Lekker met gebakken aardappeltjes en eventueel een speklapje.