Rob's kookboek

Spruitjesschotel

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 800-1000 g geschilde aardappels
  • zout
  • 500 g panklare kleine spruitjes
  • 100 g in blokjes gesneden mager rookspek
  • 250 ml bouillon
  • 1 Gelderse rookworst van 250 of 320 gram
  • 1 flinke mespunt basilicumpoeder
  • 1 mespunt nootmuskaat peper
  • worcestersaus of aroma
  • 4 gepelde ontpitte tomaten
  • 40 g geraspte kaas
Tip van de kok
  • Giet het kooknat van deze stoofschotel in een kleine steelpan en bind het met aardappelmeel of maizena tot sausdikte. Voeg kleingeknipte peterselie toe. Serveer de saus apart bij de goed drooggeschudde spruitjesschotel.
Bereidingswijze
  1. Snijd de aardappels in 1½ centimeter dikke plakken en breng ze met 1 mespunt zout en een bodem water aan de kook.
  2. Laat ze 8-10 minuten koken.
  3. Was de spruitjes met warm water.
  4. Doe ze met de spekjes en de bouillon in de pan.
  5. Laat de bouillon koken.
  6. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  7. Was de worst met lauwwarm water en leg de worst in de pan.
  8. Maak in het kommetje een papje van basilicumpoeder, nootmuskaat en koud water.
  9. Controleer als de inhoud van de pan opnieuw 10 minuten heeft gekookt of de aardappels en spruitjes gaar zijn.
  10. Neem de worst uit de pan.
  11. Schenk wat van het kooknat bij het kruidenpapje.
  12. Meng dat daarna met naar smaak peper, zout en worcestersaus door de aardappels met spruitjes en spek.
  13. Snijd de dichtgebonden gedeelten van de worst af.
  14. Verdeel de worst in stukken.
  15. Schud de stukken tomaat door de inhoud van de pan en serveer het gerecht direct.
  16. Garneer met de stukken worst en strooi de kaas erover.