Rob's kookboek

Tjap tjoy

Benodigdheden voor 4 personen
  • 300 g in smalle repen gesneden magere varkenslappen
  • 5 eetlepels slaolie
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 1 stukje gemberwortel of ½ eetlepel gemberpoeder
  • 200 g in plakjes gesneden wortels
  • 150 g in reepjes gesneden chinese of witte kool
  • 1 ongeschilde gewassen grof gesneden komkommer
  • 2 dunne in plakjes gesneden stangen prei
  • 200 ml bouillon
  • 150 g in plakjes gesneden champignons
  • 150 g taugé
  • 1 eetlepel droge sherry
  • ½ eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel maïzena
  • peper
  • zout
Tip van de kok
  • Varieer de groente naar gelang van de tijd van het jaar en de verkrijgbaarheid, maar kies altijd uit de soorten, die kort verhit, heerlijk knapperig van smaak zijn.
  • Geef het gerecht een nog wat echter tintje met de in reepjes gesneden inhoud van 1 blikje (140 g) bamboe.
  • Vervang het varkensvlees door reepjes kipfilet of door dun gesneden runderbaklap. Gebruik bij kippevlees bij voorkeur ½ kippebouillonblokje.
Bereidingswijze
  1. Controleer het vlees en snijd lange reepjes overdwars door.
  2. Laat de olie in de pan goed warm worden en bak daarin het vlees in korte tijd mooi van kleur en fruit op het laatst de ui met knoflook nog even mee.
  3. Knijp de gember boven de pan uit in de knoflookpers of voeg het gemberpoeder toe.
  4. Schep de wortel, kool, komkommer en prei door het vlees.
  5. Schenk na even aanbakken de hete bouillon langs de wand in de pan.
  6. Voeg de champignons toe.
  7. Was de taug, met veel water, verwijder de drijvende groene dopjes en schud de taug, in het vergiet goed droog.
  8. Maak een glad papje van de sherry, de sojasaus en de maïzena.
  9. Doe de taug, in de pan bij de andere groente en het vlees en roer alles goed door elkaar.
  10. Neem de pan van de warmtebron en roer het maïzenapapje door de inhoud.
  11. Laat de tjap tjoy even zacht koken.
  12. Maak het gerecht naar smaak af met peper en zout.
  13. Dien het direct op.