Rob's kookboek

Tuinbonen met baconspek

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 3 kg tuinbonen
  • zout
  • 2 takjes bonekruid
  • 25 gram boter
  • 75 gram niet te dun gesneden baconspek
  • worcestersaus
Tip van de kok
  • Vers bonekruid kan eenvoudig in eigen tuin of op het balkon worden verbouwd. Bonekruid maakt tuinbonen licht verteerbaar.
  • Jonge groenblijvende tuinbonen zijn het meest geschikt voor deze bereiding. De bruine taaiere soort heeft een langere bereiding nodig.
Bereidingswijze
  1. Dop de bonen kort voor de bereiding. Druk de boontjes met de duimen uit de schillen en was de tuinbonen in lauwwarm water.
  2. Breng de bonen aan de kook met zoveel water dat de groente onderstaat.
  3. Voeg wat zout en een takje bonekruid toe.
  4. Laat de bonen, afhankelijk van de grootte en soort in 10-25 minuten in de gesloten pan zacht koken.
  5. Snijd het baconspek in kleine stukjes.
  6. Smelt de boter in de koekepan en bak daarin onder af en toe omscheppen de stukjes bacon knapperig bruin.
  7. Pluk de blaadjes van het resterende takje bonekruid en knip of snijd die fijn.
  8. Controleer of de tuinbonen gaar zijn, giet ze goed af en verwijder het takje bonekruid.
  9. Schep de bacon door de boontjes.
  10. Voeg daaraan naar smaak eventueel nog zout en worcestersaus toe.
  11. Serveer de groente zo warm mogelijk.