Rob's kookboek

Tuinbonen met spek

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 3 kg tuinbonen
  • 30 g boter
  • 100 g dun gesneden bacon zonder zwoerd
  • 1 middelgrote fijn gesnipperde ui
  • 2 theelepels klein geknipt bonekruid of gedroogde bonekruidblaadjes
  • zout
  • strooi-aroma
  • suiker
  • takje bonekruid of plukje
  • peterselie
Tip van de kok
  • Kies de soort tuinbonen naar uw voorkeur: de jonge groenblijvende bonen of de bruin kokende grotere soort. Beide zijn diepgevroren verkrijgbaar.
Bereidingswijze
  1. Dop de bonen korte tijd voor de bereiding.
  2. Doe de gedopte bonen direct in een pan met water om verkleuring van de bonen tegen te gaan.
  3. Was de bonen in het vergiet.
  4. Doe de bonen met bonekruid en wat zout in de pan.
  5. Giet daarin zoveel water tot de bonen half onder water staan.
  6. Laat het water koken, sluit de pan en laat de groente, afhankelijk van de kwaliteit van de bonen, in 10-25 minuten gaar worden.
  7. Smelt de boter in de andere pan en bak daarin onder af en toe keren de plakjes bacon knapperig uit.
  8. Neem het spek uit de pan en fruit daarin de snippers ui glazig.
  9. Controleer of de tuinbonen gaar zijn en laat de groente uitlekken in het vergiet.
  10. Snijd de gebakken bacon wat kleiner.
  11. Schep de bonen in de pan met de gefruite uisnippers.
  12. Voeg er de baconspek bij en meng alles door elkaar.
  13. Warm de groente opnieuw op en breng deze op smaak met de strooi-aroma, zout en eventueel wat suiker.