Rob's kookboek

Antilliaanse visballetjes

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g gezouten kabeljauw
  • 200 g bloem
  • 2 eieren
  • ¼ l melk
  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 1 kruidenboeket
  • 1 rode peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
Wijntip
  • Serveert u het als voorgerecht, schenk er dan een Riesling uit de Elzas bij.
Tip van de kok
  • U kunt ook ongezouten diepvries kabeljauw gebruiken en bevroren pocheren.

Visballetjes worden vaak geserveerd als hors d'oeuvre of als hapje tussendoor bij een traditionele punch, die wordt samengesteld uit witte rum, kandijsuiker en limoen.

Bereidingswijze
  1. De kabeljauw ontzouten door hem 12 uur in een bak met water te leggen dat u tussentijds diverse malen ververst.
  2. Leg de kabeljauw in een braadpan onder een laagje koud water, hang het kruidenboeket erin, verwarm het water en laat het gedurende 15 min. op zacht vuur pocheren.
  3. Laat de vis goed uitlekken en op een schaal afkoelen.
  4. Verwijder eventueel vel en graten en prak de vis met een vork tot puree.
  5. Ongeveer 1 uur voor het opdienen de bloem in een kom zeven.
  6. Klop de dooiers dor het bloem en verdunnen met melk.
  7. Voeg olie en wat zout bij.
  8. Zet de friteuse tijdig aan.
  9. Meng de knoflook, peper en 1 eetlepel olie en voeg dat aan het deeg toe.
  10. Schep ook de kabeljauw door het deeg, dat nu redelijk dik en korrelig moet zijn.
  11. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel.
  12. Maak er kleine balletjes van en frituur die.
  13. Laat de deegballetjes zwellen.
  14. Als ze goudbruin gebakken zijn schept u ze uit het vet en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.
  15. Direct opdienen, gegarneerd met schijfjes citroen of limoen.