Rob's kookboek

Chips

Bereidingstijd
  • 10-20 minuten
Frituurtijd
  • 3-15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1,25 - 1,5 kg geschilde ontpitte grote aardappels (bonken)
  • zout
  • frituurolie
Tip van de kok
  • Frituur chips die koud worden geserveerd altijd in olie omdat vet een nasmaak en een doffe kleur geeft.
  • Bewaar chips droog en goed afgesloten, maar zorg ervoor dat ze goed koud zijn voor ze worden verpakt
Bereidingswijze
  1. Snijd oneffenheden van de aardappels zodat ze enigszins cylindrisch zijn.
  2. Schaaf deze vervolgens zeer dun en spoel ze in een vergiet af.
  3. Bewaar ze onder water tot kort voor het bakken
  4. Verhit de frituurolie of het vet in de frituurpan tot 150°C.
  5. Controleer de temperatuur door een stukje brood in het vet te gooien, als dit direct begint te bakken is de temperatuur goed.
  6. Giet de chips af en dep ze droog met een keukendoek of keukenpapier.
  7. Strooi de chips in de hete olie en gebruik geen rekje maar schep de chips veelvuldig om.
  8. Bak de chips in korte tijd krokant en goudgeel.
  9. Schep de goudgele chips uit de frituurpan en laat ze op het keukenpapier of in een ijzeren vergiet uitlekken en bekoelen.
  10. Strooi er wat zout over en laat ze verder afkoelen.
  11. Verhit de olie tot 180°C en bak hierin de voorgebakken frites mooi van kleur en krokant aan de buitenzijde.
  12. Schep de frites in een metalen of porseleinen kom en strooi er naar smaak zout over.