Rob's kookboek

Frituur-garnituur

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • frituurvet of olie
  • 180 gram bloem
  • witte peper uit de molen
  • zout
  • 2 eetlepels slaolie
  • 3 middelgrote eieren
  • 150 ml pils
  • 150 gram champignons van ongeveer gelijke grootte
  • 1 eetlepel citroensap
  • 200 gram grote gepelde uien
  • 250 gram mager gehakt
  • 2 eetlepels zeer fijngesnipperde ui
  • 2 eetlepels zeer fijngesnipperde augurkjes of reepjes rode paprika uit glas
  • geraspte nootmuskaat
  • geraspte kruidnagel
  • 3 eetlepels paneermeel
  • worcestersaus
  • 1 pak (500 gram) aardappelkroketjes uit de diepvries
  • 2 middelgrote uitgeholde gepelde tomaten
  • enkele eetlepels goudgele, grofgemalen mosterd
  • enkele plukjes peterselie
Tip van de kok
  • Vervang de aardappelkroketjes door bitterballen of vlees- of kaaskroketjes. Neem bloemkoolroosjes, sjalotjes, stukjes visfilet of blokjes kaas in plaats van uiringen of champignons.
Bereidingswijze
  1. Verwarm het frituurvet of de olie in de frituurpan tot 180°C.
  2. Zeef 180 gram bloem in een kom, doe er een flinke mespunt peper en zout bij.
  3. Voeg 50 ml pils, de slaolie en 2 eieren toe en klop het mengsel tot een dikke gladde massa.
  4. Klop daar 100ml pils door en zet de kom afgedekt even apart.
  5. Snijd de uien overdwars in 3/4 centimeter brede plakken en druk de ringen tussen duim en wijsvinger uit elkaar.
  6. Maak het gehakt aan met de snippers ui, de snippers augurk, een ei en het paneermeel.
  7. Maak het mengsel pikant van smaak met nootmuskaat, kruidnagel, peper, zout en worcestersaus.
  8. Maak balletjes van het gehakt, rol die door de rest van de bloem en leg de balletjes op een bord. Zet dit afgedekt in de koelkast.
  9. Neem de aardappelkroketjes uit de verpakking.
  10. Was de champignons met lauwwarm water en verwijder harde en donkere delen. Besprenkel ze met wat citroensap.
  11. Klop het frituurbeslag weer op. Voeg zodra het dik is de rest van het pils toe.
  12. Prik een champignon aan een vork of satépen en haal hem door het frituurbeslag en laat overtollig beslag in de kom teruglopen. Herhaal deze handeling met de andere champignons.
  13. Bak de champignons gaar, mooi van kleur en knapperig. Laat ze even uitlekken en houd ze in een open schaaltje warm.
  14. Haal de uiringen door het frituurbeslag en laat overtollig beslag teruglopen in de kom. Bak de uiringen gaar en krokant.
  15. Bak daarna de gehaktballetjes gaar en mooi van kleur in de frituurpan. Laat de gehaktballetjes uitlekken in het vergiet met het absorberend papier.
  16. Frituur tot slot de kroketjes gaar, goudbruin en krokant.
  17. Schik intussen de gerechten op een grote schotel. Vul de uitgeholde tomaten met mosterd en plaats ze in eierdoppen. Garneer de schotel vlak voor het serveren met de peterselie.