Rob's kookboek

Rumaki

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Marineertijd
  • 30-45 minuten
Grilleertijd
  • 10-15 minuten
Benodigdheden voor 3 - 6 personen
  • 400 gram kippelevertjes
  • 6 plakjes dun gesneden
  • 5 eetlepels sojasaus
  • doorregen rookspek van 6 cm breed of 12 plakjes van 4 cm
  • 2 eetlepels droge sherry
  • flinke mespunt gemberpoeder breed
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 6 ontpitte groene olijven
  • mespunt peper
  • 2 eetlepels olie
Tip van de kok
  • Vervang de olijven door een overlangs doorgesneden zoetzuur augurkje of door wat fijn gesnipperde ui; vervang de kippelever met vulling ook eens door een borrelworstje uit blik of door een dik blokje even voorgekookte knolselderij.
  • Wanneer een grill ontbreekt, kan de rumaki ook in hete olie worden gebakken.
Bereidingswijze
  1. Snijd de levertjes in lange smalle repen en verwijder daarbij velletjes en dergelijke. Was de reepjes met lauwwarm water en dep ze met keukenpapier droog.
  2. Maak een marinade. Vermeng hiervoor in de kom de sojasaus, de sherry, het gemberpoeder, de knoflook en de peper.
  3. Doe de lever in de kom en laat de marinade 30-45 minuten intrekken. Zet de kom op een koele plaats.
  4. Leg de plakjes spek naast elkaar op de vleesplank.
  5. Neem de reepjes lever uit de marinade en dep de lever weer droog.
  6. Snijd de olijven doormidden. Leg enkele reepjes lever op een plakje spek, leg er 2 halve olijven op en rol er het plakje spek omheen. Steek het vast met een prikker.
  7. Verwarm de grill voor; bestrijk het rooster dun met olie en leg daar de spekrolletjes op.
  8. Laat de hapjes onder af en toe keren en bestrijken met olie gaar, mooi van kleur en knapperig worden.