Rob's kookboek

IJs

Glace

Een paar tips

Maak ijs, ijs en nog eens ijs om uw gezin te trakteren. Voor iedereen en voor elke gelegenheid is wel een passende smaak te bedenken. De meest eenvoudige maaltijd wordt een feest met ijs als toetje; maar ook bij het grootste diner is ijs op zijn plaats en een ijsje 'tussendoor' is al even heerlijk. Met de Tefal-ijsmachine kunt u makkelijk alle soorten ijs en wordt sorbets maken. Hier volgen enkele tips om het ijs op zijn best te bereiden.

Melk

Giet geen hete melk bij de eidooiers als u glad en zacht ijs wilt krijgen. Laat de melk eerst lauw worden en er intussen een stokje vanille, een pijpje kaneel of een schilletje citroen in trekken.

Slagroom

Nooit laten koken, want dan schift de room onherroepelijk. Als u er voor de bereiding of garnering slagroom van wilt maken, zet dan de klopper en de room minstens een uur voor het kloppen in het hoogste vakje van de koelkast. Doe per 100 g room een eetlepel melk of water in een schaal en zet deze in het vriesvak. Als de melk of het water korrelig wordt, giet u deze bij de flink koude room en u klopt stevig tot u minstens drie keer het volume krijgt en de room stijf en schuimig is. U stopt nu met kloppen, want anders krijgt u boter. Doe er suiker bij (een theelepel suiker op 100 g room) en als u de slagroom niet meteen gebruikt, in de ijskast zetten. U hoeft dan niet bang te zijn voor 'inzakken. Voor het garneren kunt u een slagroomspuit gebruiken.

Eiwit

Hiervan bereidt u 'Italiaans schuim waarmee u het ijs luchtig en schuimigmaakt (1/3 schuim, 2/3 slagroom). Dit schuim is lichter verteerbaar dan het gewone eiwitschuim, omdat het 'gaar' is; bovendien kan het niet inzakken.

Zo maakt u het: doe het eiwit in een lauwe schaal die 'au-bain-marie' goed warm gehouden wordt en klop flink, terwijl de poedersuiker (50 g per ei) beetje bij beetje toegevoegd wordt, totdat het geheel erg stijf en zuiver wit is. Het Italiaanse schuim is klaar en wordt eerst afgekoeld voordat het bij de rest van het ijs gaat.

Eidooiers

Nadat ze van het eiwit gescheiden zijn en vlak voordat de poedersuiker erbij gaat, worden ze vermengd met een lepel koud water of melk. Als men de suiker er meteen bij doet, loopt men de kans dat de dooiers hard worden.

Vruchten

Maak in het goede seizoen uw sorbets met verse vruchten; als het seizoen voorbij is met vruchtensap of met speciaal voor de bereiding van ijs gemaakte vruchtenpuree, die in de winkel te koop is. Ook kan men diepvriesfruit gebruiken, dat, nadat het ontdooid is, als versfruit wordt klaargemaakt en zijn geur en smaak volkomen behouden heeft.