Rob's kookboek

Keuken gereedschap voor eieren

Eieren worden veelvuldig gebruikt in de keuken. Ze kunnen worden gekookt, gestoomd, gepocheerd en gebakken. Ze vinden toepassing in gebak, soepen, sauzen, als snack enzovoort. Voor de bereiding en de verwerking van eieren bestaan verschiliende hulpmiddelen.

Koken

Eieren worden gekookt in de schaal onder water in een kleine pan zonder deksel of met weinig water in een gesloten pannetje. De kookduur is van belang voor het 'zacht', middelhard of hard koken van het ei. Om de tijdsduur te controleren kan men gebruik maken van een zandloper of een eierwekker. Omdat een ei in kokend water gemakkelijk barst, de lucht in het ei zet uit door de warmte, is een eierprikker een dankbaar gereedschap. Prik het ei met de prikker aan de bolle zijde in voor het koken en schenk wat azijn in het water, het ei blijft heel en stolt gaaf in de schaal. Kook een ei met een kleine barst gewikkeld in aluminiumfolie. Er zijn houders van warmtebestendig glas verkrijgbaar, afsluitbaar met een klemmetje, waarin men een schaalloos ei kan laten stollen. Het halveren of in plakjes of partjes verdelen van gekookte eieren kan eenvoudig geschieden met behulp van een strak gespannen draadje ijzergaren of met een eiersnijder, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is.

Pocheren

Voor het pocheren van eieren gebruikt men een klein kommetje waarin het ei wordt gebroken. Het ei wordt voorzichtig in bijna kokend water met wat azijn geschonken of voorzichtig met een kleine pollepel in het water geschept. Met de kunststof eierspaan kan het stollende eiwit over de dooier worden geschept. Bij pocheren of stomen kan gebruik worden gemaakt van een pannetje dat bestaat uit drie delen: pannetje voor het water, een hol inzet bakje voor het ei (of meerdere eieren) en een deksel. Stomen is voor eieren met een dunne schaal een goede methode om ze helemaal gaaf gaar te maken. Hiervoor gebruikt men een kleine pan met deksel en een metalen zeef die precies in de pan past. De eieren worden in de zeef gelegd. De pan wordt gevuld met een laag water dat aan de kook wordt gebracht, de pan wordt dan gesloten. De kans op breuk is nu erg klein.

Bakken

Bakken is een veelvuldig toegepaste bereidingswijze. Een kleine of middelgrote koekepan, liefst met een anti-aanbaklaag, is hiervoor nodig. Handig voor het uit de pan nemen en het keren is een spatelmes of pannekoeksmes. Ook zijn er ovale omeletpannen verkrijgbaar. Het scheiden van de eierdooier van het eiwit wordt eenvoudig meteen eierscheider, een soort lepel met sleuven of gaten. De dooier blijft achter en het eiwit loopt eruit.

Kloppen

Voor het kloppen van eieren is een eierbekken (van koper of roestvrij staal) met een ronde bodem een uitkomst. De ronde bodem zorgt ervoor dat de gehele eiermassa goed kan worden opgeklopt. De beste garde voor het opslaan van eieren heeft een bol en buigzaam, dun draadwerk en is niet te zwaar. Voor één enkel ei is er een minigarde, voor meerdere eieren zijn er grotere uitvoeringen, elektrische handmixers en keukenmachines.