Rob's kookboek

Rollade

Braad- en grilltijden
  • Varkensfiletrollade 35 à 45 min. per 500 gram
  • Schoudervarkensrollade 45 à 60 min. per 500 gram
  • Runderlenderollade (rosé) 35 min. per 500 gram

Wat is rollade?

De naam zegt het al: een rollade is een opgerold stuk vlees. Het vlees wordt met een touwtje bijeengehouden. De Varkensrollade Populair is een rollade die gemaakt is van magere stukjes varkensvlees. Rollade is bij velen een favoriet stuk vlees omdat je er eindeloos mee kunt variëren. De trend is om aan rollades een moderne smaak toe te voegen, tapenade of bosvruchten bijvoorbeeld.

Feestvlees

Een groot stuk vlees geeft aan de maaltijd een feestelijk tintje. Handig als u veel mensen te eten krijgt. Ziet u toch een beetje op tegen het klaarmaken? Geen nood. Op deze pagina krijgt u handige tips over de bereiding van rollades. Naast de Varkensrollade Populair heeft u de keuze uit o.a. runderrollades, rollade half-om-half, varkensfiletrollade en de gekruide varkensfiletrollade culinair. Ook kiprollades zijn er.

Bereidingswijze

Er zijn diverse manieren om rollades klaar te maken. In een braadpan braden of smoren of in de oven of grill. Een rollade van 750 gram kunt u het best in de braadpan op het vuur bereiden. Dan blijft hij lekker sappig. Ook het magere vlees van varkensfiletrollade blijft sappiger in de pan.

Braden in de pan

Schroei de rollade op hoog vuur rondom dicht. Voeg dan eventueel nog 25 gram boter toe en braad de rollade mooi bruin en gaar met het deksel schuin op de pan. Keerde rollade regelmatig.

Smoren in de pan

Rondom dichtschroeien, daarna een flinke scheut (een kwart liter) geurig vocht toevoegen, bijvoorbeeld wijn of bouillon. Smoor het vlees met het deksel op de pan. De rollade wordt minder bruin, maar blijft wel lekker sappig. Vooral bij een lange bereidingstijd.

Braden in de oven

Wrijf de rollade rondom in met boter of olie. Leg hem in een braadslede (met de `vette' kant boven). Eerst op het vuur aanbraden en dan in de braadslede leggen kan ook. Schuif de braadslede in een voorverwarmde oven van 200°C en braad de rollade mooi bruin en gaar. Bedruip de rollade regelmatig met het braadvet.

Rusten

Laat een rollade na het braden of grillen altijd zo'n vijf minuten rusten voordat u hem aansnijdt. Houd de rollade warm onder aluminiumfolie of in een uitgeschakelde oven.