Rob's kookboek

Teflon pannen

PTFE

Teflon

Teflon. We kennen het eigenlijk allemaal. Het is de merknaam van een kunststofverbinding: poly-tetra-fluoro-ethyleen oftewel PTFE. Deze chemische verbinding werd ontdekt in 1938 door Roy Plunkett, een medewerker van de firma DuPont. Al in 1949 werd Teflon als commercieel product geïntroduceerd en gebruikt voor vele doeleinden. Vandaag de dag is Teflon in bijna elk huishouden aanwezig. Denk maar aan anti-aanbakpannen, wafelijzers, pannetjes van gourmetstellen, taartvormen of de zooltjes van strijkijzers. Zelfs zelfreinigende ovens of speciale warmtelampen kunnen een Teflon coating hebben.

Werken met teflon

Zorg bij handelingen waarbij teflon warm wordt voor voldoende locale ventilatie. Voer deze werkzaamheden indien mogelijk uit in de kunststofverwerkingsruimte. Bij verhitting tot een temperatuur van 200 °C of daarboven treedt een "thermische ontleding"op, waarbij vluchtige fluor verbindingen ontstaan. Deze verbindingen zijn schadelijk voor de ademhalingsorganen en kunnen longoedeem veroorzaken.

Teflon pannen letterlijk onder vuur

Gassen van teflon pannen zijn in staat om een zangvogel tot zwijgen te brengen en de protesten tegen teflon in Amerika groeien met de dag. De economische belangen voor Du Pont zijn enorm want 70% van alle pannen hebben deze coating. Maar het gros van de Amerikanen blijkt nu de stof PFOA in het bloed te hebben. Deze stof wordt nu door de overheid gezien als mogelijk kankerverwekkend.

Teflon komt oa voor in: keukengerei, kleren, computerchips en telefoonkabels.

Weg met de anti-aanbakpan!

Anti-aanbakpannen moet je mijden als de pest. Ze zijn uiterst giftig. Het aanbrengen van een anti-aanbaklaag vraagt een uiterst ingewikkeld chemisch proces. Want een laag die niet plakt, hechten aan een pan is niet zo logisch. Ook de productie is bangelijk vervuilend. Fabrikant Du Pont is reeds akkoord om $345 miljoen schadeloosstelling te betalen aan 60.000 inwoners van West Virgina en Ohio wegens het vervuilen van leidingwater met PFOA, een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van Teflon.

En zoals iedereen wel vermoedt: door het gebruik komen er deeltjes van de anti-aanbakstof in onze gerechten terecht. Want wat de fabrikanten telkens opnieuw ook mogen schreeuwen, anti-aanbakpannen verslijten wel degelijk en ze verslijten snel. Zelfs als je ze correct gebruikt en je krassen tracht te voorkomen, verslijten ze en komen er deeltjes in het eten en dus in je lichaam.

Uitgebreide info vind je op:

NH542.pdf

Tests with Teflon pans

In new tests conducted by a university food safety professor, a generic non-stick frying pan preheated on a conventional, electric stovetop burner reached 736°F in three minutes and 20 seconds, with temperatures still rising when the tests were terminated. A Teflon pan reached 721°F in just five minutes under the same test conditions, as measured by a commercially available infrared thermometer. DuPont studies show that the Teflon offgases toxic particulates at 446°F. At 680°F Teflon pans release at least six toxic gases, including two carcinogens, two global pollutants, and MFA, a chemical lethal to humans at low doses.