Rob's kookboek

Gestoofde kabeljauw

Bereidingstijd
  • ca.15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 moten panklare kabeljauw van 150-200 g
  • zout
  • 60 g zachte roomboter
  • 3 eetlepels citroensap
  • 50 g dobbelsteentjes gerookte magere spek
  • 200 g in plakjes geraspte wortel
  • 200 g in ringen gesneden uien
  • 150 ml droge witte wijn
Tip van de kok
  • Schenk, indien er behoefte is aan een saus, de vloeistof uit de ovenschaal over in een steelpan. Laat de inhoud even koken en bind die tot sausdikte met 1 theelepel met wat room of koffiemelk gemengde maïzena per dl stoofnat.
  • Maak de saus pikant met peper, zout en citroensap en eventueel klein gesnipperde peterselie.
Bereidingswijze
  1. Was de moten vis.
  2. Dep ze vrijwel droog en wrijf het visvlees in met zout.
  3. Bestrijk de ovenschaal met 40 g boter.
  4. Leg de kabeljauw in de schaal en druppel het citroensap op de moten vis.
  5. Schuif het rooster even onder het midden in de oven en verwarm die voor op 190°C.
  6. Bak de dobbelsteentjes spek met 5 g boter in de steelpan langzaam enigszins aan.
  7. Was de plakjes wortel en verdeel die met de ringen ui over de vis in de schaal.
  8. Strooi daarin de dobbelsteentjes spek.
  9. Giet de wijn in het steelpannetje op een laaggedraaide warmtebron.
  10. Giet de wijn in de ovenschaal zodra hij warm wordt.
  11. Verdeel de rest van de boter in kleine stukken over de vis.
  12. Sluit de schaal met het deksel of de folie (met de meest glimmende zijde naar de vis) en zet de schaal op het rooster in de oven.
  13. Prik na 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de moten, met de satépen in de vis.
  14. Neem die uit de oven als gemakkelijk dor het visvlees tot op de graat kan worden gestoken.
  15. Dien de vis in de schaal op.