Rob's kookboek

Filets de dindonneau à la Bourguignonne

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g kalkoenfilets
  • 50 g bloem
  • peper
  • gemalen foelie
  • zout
  • 80 g boter
  • 100 g smalle reepjes
  • gerookt spek
  • 1 middelgrote zeer fijn gesnipperde ui
  • 150 ml vleesbouillon
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 1 mespunt cayennepeper of chilipoeder
  • 1 mespunt marjoleinpoeder
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 200 g panklare kleine champignons
  • 150 ml droge rode wijn
  • worcestersaus of soja
Wijntip
  • Aanbevolen bij dit kalkoengerecht een frisse witte wijn of rose met een fruitige stevige smaak.
Tip van de kok
  • Vervang de gesnipperde ui door hele kleine sjalotjes.
  • Geef jonge verse groenten bij deze schotel, bijvoorbeeld haricots verts, prinsesse-boontjes, peultjes of jonge fijne tuinboontjes. Gebakken aardappels, frites of rijst smaken uitstekend bij dit kalkoen gerecht.
  • Roer vlak voor het opdienen enkele eetlepels cognac door het gerecht.

Kalkoenfilets in een rode wijnsaus met reepjes spek, uitjes en champignons.

Bereidingswijze
  1. Verdeel de kalkoenfilets in 8 gelijke stukken.
  2. Vermeng de bloem in de kom met een ½ theelepel peper, 1 mespunt foelie en 1 theelepel zout.
  3. Wentel hier de filets door, leg die op het bord en bewaar de rest van de bloem.
  4. Laat 50 gram boter in de vleespan goed warm worden.
  5. Bak daarin het vlees om en om kerend met twee lepels of een tang aan alle zijden lichtbruin.
  6. Voeg op het laatste moment de reepjes spek en de uisnippers toe.
  7. Laat die onder af en toe omscheppen licht bakken.
  8. Verwarm de bouillon en schenk die langs de wand in de pan.
  9. Sluit die en draai de warmtebron laag.
  10. Voeg aan de rest van de bloem in de kom het knoflook, naar smaak cayennepeper, marjoleinpoeder en de tomatenpuree toe.
  11. Schep de champignons bij het vlees in de pan en laat die zacht doorkoken.
  12. Roer met de rode wijn een glad papje van het mengsel in de kom.
  13. Neem de vleespan van het fornuis en schuif de vaste inhoud naar een zijde.
  14. Roer het papje door de vloeibare inhoud.
  15. Breng de inhoud van de pan roerend aan de kook tot deze gebonden is.
  16. Schep alles om, leg het deksel weer op de pan en laat het gerecht nog 8 minuten zacht koken.
  17. Voeg naar smaak peper, zout, cayennepeper, marjoleinpoeder, wijn en worcestersaus toe.
  18. Dien het gerecht direct op.