Rob's kookboek

Gegarneerde kalkoenfilet

Bereidingstijd
  • 35-40 minuten
Marineertijd
  • 4-8 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 kalkoeneborst zonder been van 750 g
  • 3 eetlepels cognac
  • 150 g boter
  • 2 eetlepels zeer fijngesnipperde sjalot of ui
  • 1 laurierblad
  • 1 klein stukje foelieblad
  • 1 blik (410 gram) halve perziken op eigen sap
  • 1 kiwi
  • rode gekonfijte kersjes (bigarreaux)
  • 250 g crème fraîche
  • peper
  • zout
  • worcestersaus
Wijntip
  • Een niet te jonge, zachte rode wijn is aan te bevelen bij dit gerecht.
Tip van de kok
  • Kalfsvlees, lamsvlees of kiprollade zijn op deze manier ook heerlijk te bereiden.

Bereidingswijze
  1. Spoel het vlees af en dep het droog.
  2. Leg de filet in een kom.
  3. Druppel de cognac op het vlees en zet dat afgedekt in de koelkast.
  4. Keer het vlees gedurende het marineren van tijd tot tijd om.
  5. Verwarm 100 gram boter.
  6. Bak daarin, zodra het schuim begint weg te trekken, het vlees eerst even rondom aan.
  7. Laat het daarna langzaam mooi van kleur worden.
  8. Draai de warmtebron laag, sluit de pan en laat het vlees onder af en toe keren in 20-30 minuten gaar worden.
  9. Voeg eventueel druppelsgewijs warm water toe.
  10. Voeg na 10 minuten de stukjes sjalot, het laurierblad en de foelie toe.
  11. Zet intussen de zeef op een kom en laat hierin de perziken uitlekken.
  12. Schil de kiwi en snijd die overdwars in dunne plakken.
  13. Vul de halve perziken met een lepel crème fraîche en garneer ze met een plakje kiwi en kersjes.
  14. Zet de perziken in de koelkast.
  15. Controleer of het kalkoenevlees gaar is door er met duim of vinger op te drukken.
  16. Het gare vlees is veerkrachtig.
  17. Giet de perzikensiroop in de pan.
  18. Maak met een vork het aanzetsel van de bodem los.
  19. Leg de kalkoen op de vleesschotel en garneer deze met de vruchten.
  20. Voeg aan de gebluste jus de restvan de crème fraîche toe.
  21. Roer dit door elkaar en voeg naar smaak peper, zout en worcestersaus toe.
  22. Serveer de saus in een voorverwarmde sauskom.