Rob's kookboek

Kalkoen uit de oven

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 6 personen
  • 1 kalkoen à 2,5 kg
  • 125 g boter
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 stevige appels
  • 100 g gepelde pecannoten
  • 250 g witbroodkruim
  • 50 ml slagroom
  • 50 ml droge witte wijn
  • 50 g ontbijtspek
  • peper
  • zout
Tip van de kok
  • Serveer de kalkoen met aardappelkroketjes.
Bereidingswijze
  1. Pel en snipper de ui.
  2. Maak de bleekselderij schoon en hak de stengels fijn.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukken.
  4. Hak de noten grof.
  5. Smelt 40 g boter in een braadpan en bak de ui met de selderij 4 minuten.
  6. Voeg de appel en de noten toe.
  7. Neem de pan van het vuur en schep het broodkruim en de slagroom erdoorheen.
  8. Breng het op smaak met peper en zout.
  9. Verwarm de oven voor op 200°C.
  10. Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met peper en zout.
  11. Vul de kalkoen met de inhoud van de braadpan en sluit opening met cocktailprikkers.
  12. Schenk de wijn en 100 ml heet water in de braadslede en en de kalkoen op een rooster in de slede.
  13. Leg de plakje ontbijtspek over de kalkoen.
  14. Smelt de overige boter en schenk dit over de kalkoen.
  15. Zet de braadslede in de oven en braad de kalkoen in ca. 2 uur gaar.
  16. Bedruip de kalkoen om de 10 minuten met het braadvet.
  17. Temper de oven na 15 minuten tot 150°C.
  18. Neem de kalkoen uit de oven en laat hem minimaal 15 minuten met rust.
  19. Zet de braadslede op het vuur, schenk er wat water in, breng alles aan de kook en roer de aanbaksel los.
  20. Verdeel de kalkoen in stukken, serveer de jus erbij.