Rob's kookboek

Kalkoenbiefstukjes met whisky

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 dunne kalkoenbiefstukjes
  • zout
  • peper uit de molen
  • 1 eetlepel bloem
  • 40 g roomboter
  • 1 eetlepel slaolie
  • 2 eetlepels whisky
  • 200 ml crème fraîche
  • worcestersaus of glace de viande
  • 1 citroen
  • enkele takjes peterselie
  • enkele blaadjes gewassen kropsla
Wijntip
  • Serveer hierbij een halfdroge stevige witte wijn. Bijvoorbeeld een witte Côtes-du-Rhône.
Tip van de kok
  • Let erop dat de biefstukjes dun zijn. Snijd deze anders in de lengte doormidden.
  • Vervang de worcestersaus of glace de viande door 50-100 ml gebonden braadjus of Spaanse saus.

Bereidingswijze
  1. Bestrooi de biefstukjes met zout en peper.
  2. Doe de bloem in een diep bord en wentel het vlees door de bloem.
  3. Klop alle overtollige bloem eraf.
  4. Smelt in een grote koekepan de boter en voeg de olie toe.
  5. Leg de biefstukjes erin zodra al het schuim is weggetrokken en bak ze opeen niet te hoog afgestelde warmtebron aan beide kanten lichtbruin.
  6. Bak de biefstukjes 10-12 minuten en leg ze op een serveerschotel.
  7. Houd ze warm.
  8. Giet het bakvet weg.
  9. Schenk de whisky in de koekegan en laat de whisky heet worden.
  10. Voeg onder voortdurend roeren de crème fraîche toe en breng de saus aan de kook.
  11. Voeg zout, peper en worcestersaus toe.
  12. Schil de citroen en snijd hem in plakjes.
  13. Giet de saus over de biefstukjes.
  14. Garneer de schotel met de plakjes citroen, de toefjes peterselie en wat blaadjes sla.
  15. Serveer de kalkoenbiefstukjes heet.
  16. Geef er een gemengde salade bij.