Rob's kookboek

Kerstkalkoen

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Oventijd
  • 3 uur of
Braadtijd op het fornuis
  • 2½-3 uur
Benodigdheden voor 4-6 personen
  • 1 panklaar kalkoenkuiken van 2-2½ kg
  • peper
  • zout
  • 1 mespunt foelie
  • 200 g roomboter
  • 1 blik (822 gram) halve
  • perziken op siroop
  • 1 pot (400 gr cranberries (Preiselbeeren of veenbessen) op zware siroop
  • 1 blik (825 g) fijne doperwten
  • aroma of worcestersaus
  • 2 papieren manchetten
Wijntip
  • Aanbevolen bij dit feestelijke gerecht: een volle rode wijn, bijvoorbeeld een rioja.
Tip van de kok
  • Koop de manchetten voor de kalkoenpoten kant en klaar of maak ze zelf van een 26 centimeter lange en 13 centimeter brede reep wit papier. Vouw dat in de lengte en twee keer in de breedte dubbel. Knip het papier aan de gevouwen zijde tot even over de halve breedte op afstanden van 1/3 centimeter in. Vouw het papier open en daarna over de lengte, tegen de eerste vouw in, weer dubbel. Rol de reep papier zo op, dat er plaats overblijft voor de kalkoenpoot en zet het papier met een nietje of paperclip vast. Maak de tweede manchet op dezelfde manier.
Bereidingswijze
  1. Was en droog de kalkoen; strooi daarop en ook daarin wat peper, zout en foelie.
  2. Verwarm de oven voor (240°C) en schuif daarin op de onderste richels de braadslede.
  3. Schenk daar zoveel lauwwarm water in tot dat 1½ centimeter hoog in de braadslede staat.
  4. Schep 30 gram van de roomboter in de kalkoen; bind die op in het oorspronkelijke model en bestrijk het vlees met boter.
  5. Leg de kalkoen op het rooster en schuif dat vlak boven de braadslede in de oven.
  6. Of laat de helft van de rest van de boter in de vleespan goed warm worden.
  7. Laat de kalkoen in de pan onder af en toe bedruppelen met de braadboter in de oven of in de pan mooi van kleur worden.
  8. Draai dan de oven terug naar 160°C en dek die delen van de kalkoen die te donker dreigen te worden af met een stuk folie.
  9. Schenk bij de kalkoen in de pan 2 deciliter warm water; sluit de pan en laat de kalkoen op de getemperde warmtebron gaar worden.
  10. Controleer na 2-2½ uur braden of het kalkoenvlees bijna gaar is.
  11. Prik daartoe met een vork door een dik gedeelte van het vlees tot op het been.
  12. Snijd 3 perziken overlangs in 3 stukken en leg die even apart.
  13. Schep in de holte van 4 of 6 perziken wat van de cranberries.
  14. Laat de doperwten uitlekken; doe ze met een stukje van de boter en enkele eetlepels van de siroop of het sap van de perziken in een pan en maak de groente warm.
  15. Draai, als het prikken tot op het been gemakkelijk ging, de oven of de warmtebron onder de pan uit.
  16. Verwarm de grote serveerschaal op het omgekeerde deksel van een pan met bijna kokend water.
  17. Proef de doperwten en voeg daaraan naar smaak peper en zout toe.
  18. Breng de groente over op de serveerschaal.
  19. Leg daar de kalkoen op; verwijder het bindmateriaal en versier de kalkoenpoten met de manchetten.
  20. Verwarm de rest van de boter in een kleine steelpan.
  21. Giet, als het schuim van de boter begint weg te trekken, de inhoud van de braadslede of van de vleespan erbij.
  22. Voeg aan de jus naar smaak peper en zout toe en schenk de jus in een met kokend water omgespoelde sauskom.
  23. Garneer de kalkoen met de partjes perzik en 1 gevulde perzik per persoon.