Rob's kookboek

Gegrilleerd konijn met mosterd

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Grilleertijd
  • 10-15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 in 8 stukken verdeeld konijn van 1½-2 kilogram of 4-8 konijnebouten
  • 60 g roomboter
  • 2 middelgrote fijngesnipperde uien
  • peper
  • tijmpoeder
  • zout
  • ½ laurierblaadje
  • 150 ml bouillon
  • 1 eetlepel citroensap of wijnazijn
  • 150 g pistachenootjes
  • 5 eetlepels olie
  • 3 eetlepels bruine mosterd
  • ½ eetlepel gebroken rozemarijnblaadjes
  • 2 theelepels paprikapoeder
Tip van de kok
  • Bereid de stukken konijn in de oven. Schuif de braadslede even onder het midden van de oven. Verwarm die voor (220°C, gasstand 5) en schenk een bodem water in de braadslede. Leg de al enigszins gare stukken konijn op het eveneens met wat olie bestreken rooster en schuif dat op de richels boven de braadslede in de oven. Handel verder op dezelfde wijze als bij het gebruik van het grilleertoestel maar temper de warmte tot 180°C, gasstand 3 als het vlees te vlug donker wordt en nog niet goed gaar is.
Bereidingswijze
  1. Was de stukken konijn met lauwwarm water en dep het vlees met keukenpapier bijna droog.
  2. Smelt de boter in de vleespan en fruit daarin de snippers ui glazig.
  3. Wrijf het konijnevlees rondom in met peper, wat tijmpoeder en zout.
  4. Leg de stukken konijn met het laurierblaadje in de vleespan.
  5. Schenk daarin 100-150 milliliter bouillon en het citroensap.
  6. Sluit de pan en laat het vlees op niet teveel warmte al enigszins gaar, maar niet bruin worden.
  7. Keer de stukken konijn na 5-8 minuten om.
  8. Pel in die tijd de nootjes en snipper, snijd of hak die wat fijner.
  9. Verwarm de grill voor.
  10. Bestrijk het rooster van het grilleertoestel dun met olie.
  11. Neem het laurierblaadje uit de pan.
  12. Leg de stukken konijn op een schotel.
  13. Vermeng de verdere inhoud van de pan in de kom met de rest van de olie, de mosterd, de rozemarijnblaadjes en het paprikapoeder.
  14. Roer tot een glad mengsel is ontstaan en bestrijk daarmee alle stukken konijn aan een zijde.
  15. Leg de stukken met de bestreken zijde naar boven op het rooster en schuif dat op enige afstand onder de grill.
  16. Laat het vlees aan die zijde, eventueel na nog een of meerdere malen bestrijken met het mengsel, gaar en mooi van kleur worden.
  17. Laat de stukken konijn onder regelmatig keren aan alle zijden mooi bruin van kleur en gaar worden.
  18. Bestrijk ze eventueel tussendoor nog eens met wat olie.
  19. Prik met de satépen in een dik gedeelte van het vlees tot op het been om te constateren of het konijnevlees goed gaar is.
  20. Dien het gerecht bestrooid met de noten op.