Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Konijngerechten
- Konijn en terrine
Konijn en terrine
Bereidingstijd
50 minuten
Oventijd
1 uur en 30 minuten
Benodigdheden voor 6-8 personen
1 tam konijn van ongeveer 1½ kilogram in stukken
500 g kalfsbeenderen in stukken
4 eetlepels maisolie of andere olie
1 grote grofgesneden ui
1 vleesbouillontablet
2 takjes tijm
1 laurierblad
2 kruidnagels
6 geplette peperkorrels
300 g magere varkenslapjes
150 g doorregen spek
300 g gepelde uien
200 g panklare winterpeen of wortel
200 g panklare bleekselderij
bosje kleingesneden bladselderij
30 g zachte boter
4 eetlepels cognac
zout
Tip van de kok
Serveer bij dit smakelijke gerecht frites of gebakken aardappels.
Bereidingswijze
Was de stukken konijn.
Snijd het vlees van de beenderen.
Schuif het rooster in het midden van de oven.
Verwarmde oven voor op 280°C.
Was de stukken kalfspoot.
Dep die met keukenpapier bijna droog.
Doe ze dan met de beenderen van het konijn en de olie in de braadslede.
Laat de beenderen onder af en toe omkeren in 20-25 minuten bruin worden.
Breng 700 milliliter water met de stukken ui, het bouillontablet, de tijm, het laurier, de kruidnagels en de peperkorrels aan de kook.
Laat dit in de gesloten pan zacht koken.
Doe er vervolgens de gebruinde beenderen uit de oven bij.
Draai die terug naar 200°C (gasstand 4).
Neem, als de vloeistof weer kookt, het deksel van de pan.
Laat de vloeistof tot de helft inkoken.
Snijd intussen het konijnevlees in niet te smalle repen.
Verwijder daarbij vliezen en velletjes.
Verdeel het varkensvlees in ongeveer 1½ centimeter grote blokjes.
Het spek in ½ centimeter brede repen.
Verwarm de margarine tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren.
Bak het konijne- en varkensvlees hierin aan alle zijden mooi van kleur.
Voeg de spekstukjes toe.
Snijd de uien overdwars in niette smalle plakken.
Druk die uit elkaar in ringen.
Snijd dewortel en stengels bleekselderij overdwars in dunne stukken.
Vermeng de ringen ui, de plakjes wortel en de bleekselderij met de helft van het selderijgroen.
Zet de zeef op een kom.
Giet de vloeistof uit de pan met de beenderen in de kom.
Draai de ovenwarmte naar 240°C (gasstand 6).
Bestrijk de ovenschaal met de boter.
Vul de schaal laag voor laag met het konijnevlees, het varkensvlees en het spek en daarop het groentemengsel.
Druppel op elk laagje wat cognac.
Strooide rest van het selderijgroen in de schaal.
Schenk de gezeefde vloeistof erbij en sluit de schaal met een passend deksel of aluminiumfolie.
Zet de schaal op het rooster in de oven.
Draai de oven na 20 minuten terug naar 200°C (gasstand 4).
Controleer na 45 minuten of het vlees gaar is.
Dien het gerecht in de ovenschaal op.