Rob's kookboek

Konijn in honingsaus

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Stooftijd
  • 1 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 kg konijn in stukken
  • 80 g bloem
  • peper
  • zout
  • 100 ml olie
  • 60 g roomboter
  • 1 grote zeer fijn gesnipperde ui
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 klein laurierblad
  • 10 middelgrote gepelde ontpitte tomaten
  • 3-5 eetlepels honing
  • 6 eetlepels melk
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • worcestersaus of aroma
  • 4 eetlepels room of koffiemelk
Tip van de kok
  • Vervang de in reepjes gesneden tomaten door in reepjes gesneden gepelde tomaten uit blik.
  • Wanneer de saus wat te dun blijft na het binden, kunt u er wat aangelengde maizena aan toevoegen.
Bereidingswijze
  1. Verwijder met keukenpapier eventuele kleine botjes van de stukken konijn.
  2. Meng in een kom de helft van de bloem met peper en zout.
  3. Bestrooi daarmee de stukken konijn.
  4. Schud het teveel aan bloem boven de rest van de bloem eraf.
  5. Verhit de olie en bak daarin de stukken konijn aan alle kanten bruin.
  6. Voeg, wanneer de olie te heet wordt, de helft van de boter toe.
  7. Smelt de rest van de boter in een steelpan en fruit daarin de ui met knoflook glazig.
  8. Voeg het laurierblad toe.
  9. Snijd 6 tomaten in stukken en doe ze bij de ui.
  10. Laat ze tot moes koken.
  11. Voeg de honing al roerende toe en doe de saus bij de stukken konijn.
  12. Laat het konijn op een laaggedraaide warmtebron ongeveer 1 uur stoven. Keer de stukken konijn 1-2 keer om.
  13. Roer de rest van de bloem met de melk tot een glad papje.
  14. Haal de stukken konijn uit de pan en bind met het papje de saus.
  15. Voeg naar smaak de kruidnagelpoeder, peper, zout, worcestersaus en de room toe en leg de stukken konijn weer in de saus.
  16. Laat het geheel nog 5 minuten stoven.
  17. Leg de stukken konijn met wat van de saus op een voorverwarmde schotel en garneer met de in reepjes gesneden overgebleven 4 tomaten.
  18. Geef de rest van de saus in een sauskom apart erbij.