Rob's kookboek

Konijn in mosterdsaus

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Stooftijd
  • 1 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 800-1000 g konijn in stukken
  • peper
  • 1 theelepel gebroken rozemarijnblaadjes
  • 1 flinke mespunt gedroogde marjolein
  • Franse of Dyon mosterd
  • 7 eetlepels bloem
  • 80 g boter
  • 1 grote zeer fijn gesnipperde ui
  • 200 ml droge witte wijn
  • ½ eetlepel maizena
  • 2-3 eetlepels koffieroom of koffiemelk
  • zout
  • worcestersaus of aroma
  • 2 eetlepels kleingeknipte peterselie
Wijntip
  • Een niet te zware rode wijn zal uitstekend smaken bij deze schotel.
Tip van de kok
  • Gebruik voor dit gerecht naar keuze tam of wild konijn en bepaal de hoeveelheid mosterd naar eigen smaak.
  • Vervang de wijn door bijna 150 milliliter water met 5 eetlepels citroensap.
  • Serveer deze schotel met lintmacaroni, mie of gekookte aardappels.
  • Geef er een groene groente bij zoals broccoli, spinazie of andijvie.
Bereidingswijze
  1. Was de stukken konijn en dep ze met keukenpapier droog.
  2. Bestrooi het vlees met peper, rozemarijn en marjolein.
  3. Bestrijk de stukken vlees met een dun laagje mosterd.
  4. Doe de bloem op een bord of in een kom.
  5. Wentel de stukken konijn zo door de bloem dat het vlees er overal mee bedekt is.
  6. Verwarm de boter in de vleespan.
  7. Leg de stukken konijn in de pan als het schuim van de boter wegtrekt en deze licht begint te kleuren.
  8. Bak het vlees aan alle zijden goudgeel van kleur.
  9. Doe er de gesnipperde ui bij.
  10. Laat deze meefruiten en glazig worden.
  11. Laat de wijn in de steelpan lauwwarm worden.
  12. Giet de wijn langs de wand in de vleespan, sluit die en stoof het konijnevlees daarin op een laaggedraaide warmtebron in ongeveer 1 uur gaar.
  13. Keer gedurende deze tijd de stukken konijn 1-2 keer om.
  14. Controleer of het vlees los op het been ligt.
  15. Verwijder desgewenst alle beentjes en schep het vlees met zo weinig mogelijk vocht uit de pan en zet dit apart.
  16. Roer de maizena aan met de room en schenk deze onder voortdurend roeren langzaam in de vleespan.
  17. Blijf roeren tot de saus is gebonden.
  18. Proef de saus en maak deze op smaak af met mosterd, peper, zout en worcestersaus.
  19. Roer de peterselie door de saus en laat het vlees in de saus opnieuw goed warm worden.
  20. Dien het gerecht direct op.