Rob's kookboek

Konijn met perzikencompote

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 konijn van 1-1,5 kg in 8 stukken gesneden
  • zout
  • ½ theelepel verse of gedroogde tijm
  • 2½ eetlepel goudgele mosterd
  • bloem
  • 100 g boter
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels verse of gedroogde blaadjes rozemarijn
  • 6 eetlepels cognac
  • 1 geschilde ui met 2 kruidnagels erin vast geprikt
  • 4 verse perziken of 8 halve perziken uit blik of glas
  • 5 eetlepels witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels rode jam
  • 8 sneetjes geroosterd witbrood
Tip van de kok
  • Maak naar keuze van dit gerecht gebruik van tam of wild konijn of van ongeveer 1 kg konijnebout uit de diepvries.
  • Vervang de cognac door 1-1,5 dl rode wijn en de perzikencompote door op dezelfde wijze bereide appels.
Bereidingswijze
  1. Was de stukken konijn en dep die droog met keukenpapier.
  2. Roer ½-¾ eetlepel zout en de tijm door de mosterd en bestrijk daarmee de stukken vlees aan alle zijden.
  3. Laat de mosterd even drogen en wentel de stukken konijn door de bloem.
  4. Verwarm 60 g boter en bak de stukken konijn onder af en toe bijvoegen van de rest van de boter vlug mooi van kleur.
  5. Druppel 2 eetlepels van het citroensap en strooi de rozemarijn op het vlees.
  6. Schenk langs de wand langzaam 150 ml heet water in de pan.
  7. Sluit die als de jus kookt en temper de warmtebron.
  8. Keer na 10 minuten de stukken konijn om en bedruppel die met cognac.
  9. Doe er de ui met kruidnagels bij.
  10. Laat het vlees in de gesloten pan langzaam gaar stoven.
  11. Overgiet een perzik in een kommetje met kokend water en spoel de perzik na ½-1 minuut met koud stromend water af.
  12. Verwijder de schillen.
  13. Snijd de perziken overlangs tot op de pit in.
  14. Draai van een perzik de helften tegen elkaar in en los van elkaar.
  15. Neem zo de pitten weg.
  16. Breng in de koekepan 200 ml water aan de kook.
  17. Voeg de suiker en de rest van het citroensap toe en leg de halve perziken met de bolle zijde naar boven in de vloeistof.
  18. Laat die zacht koken en keer de perziken na 1,5 minuten om.
  19. Neem de perziken na 1 minuut uit de pan.
  20. Leg ze met de bolle zijde naar beneden in de serveerschaal en schep in de holten wat jam.
  21. Kook het suikerstroopje tot ongeveer 100 ml in en schenk de vloeistof over de perziken.
  22. Controleer of het konijnevlees gaar is met een vork.
  23. Haal de ui met de kruidnagels uit de pan.
  24. Voeg aan de jus naar smaak zout toe en schenk de jus in een met kokend water omgespoelde sauskom.
  25. Garneer de stukken konijn eventueel met de diagonaal doorgesneden sneetjes brood of presenteer die apart bij het gerecht.