Rob's kookboek

Frifi van kip

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 600 g kipfilet
  • ¼ theelepel foeliepoeder
  • ½ - ¾ theelepel paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels droge witte wijn
  • 125 g gesmolten roomboter
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel gehakte dragon
  • 1½ theelepel gehakte peterselie
  • 3-5 eetlepels bloem
  • 2 eieren
  • worcestersaus
  • frituurolie of frituurvet
  • paneermeel
  • blaadjes gewassen en gedroogde kropsla
  • 2 in partjes gesneden citroenen
Tip van de kok
  • Neem in plaats van kipfilet eens stukjes kalfs- of varkensvlees.
  • Gebruik in plaats van wijn melk of water in de saus en geef de saus een aparte smaak met ½ eetlepel pastis of anijslikeur of door er wat anijspoeder aan toe te voegen.
  • Vervang de verse dragon door gedroogde dragon.

Gebakken, gekruide stukjes kippevlees die heerlijk smaken met een stukje toast of met bouillon.

Bereidingswijze
  1. Snijd de kipfiiet in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
  2. Meng foelie, paprikapoeder, peper en zout door elkaar en bestrooi daarmee de filets.
  3. Meng het kruidenmengsel goed door het vlees en zet de kom afgedekt weg.Klop de eierdooiers in een steelpan met de witte wijn los.
  4. Zet de steelpen in een grote pan met zacht kokend water.
  5. Klop net zolang tot de saus gebonden is.
  6. Voeg al kioppende de boter,1 eetlepel citroensap en de gehakte groene kruiden toe en naar smaak nog wat citroensap, paprikapoeder, peper en zout.
  7. Leg een deksel op de pan en zet de saus op een warme þmaar niet op de warmtebron) plaats weg.
  8. Meng door de stukjes kip de bloem zodat ze rondom een dun laagje bloem krijgen.Klop de eieren in een diep bord los met 2 eetlepels water en voeg enkele druppels worcestersaus toe.
  9. Verwarm de olie of het vet in de frituurpan tot 170°C.
  10. Controleer of de olie of het vet de juiste temperatuur heeft door een stukje brood te bakken.
  11. Dat moet na 30 seconden goudgeel zijn.
  12. Prik enkele stukjes kip aan een satépen en wentel ze door de losgeklopte eieren en vervolgens door het paneermeel.
  13. Schud het teveel aan paneermeel eraf en laat de stukjes kip van de satépen in de frituurpan glijden.
  14. Bak ze goudgeel en knapperig.
  15. Bak niet teveel stukjes tegelijk.Leg enkele blaadjes sla op een schotel en zet in het midden een kommetje met de saus.
  16. Laat de stukjes kip op keukenpapier uitlekken.Leg ze op de schotel en garneer met partjes citroen.
  17. Serveer ze met kleine vorkjes of met cocktailprikkers.