Rob's kookboek

Koffietafel

Maaltijd die tussen de middag wordt genoten in minder of meer uitgebreide vorm.

De koffietafel wordt ook wel tweede ontbijt genoemd, twaalf-uurtje of soms ook koude lunch. Dat laatste behoeft echter niet te betekenen dat bij deze maaltijd geen warm gerecht kan worden opgediend. Hoofdbestanddelen van de koffietafel zijn altijd koffie en brood met boter en beleg. De koffie kan eventueel worden aangevuld met andere dranken zoals chocolademelk, melk, karnemelk en sinaasappelsap.

Presenteer wit- en bruinbrood, kadetjes, pistolets, stokbrood, luxe- en koffiebroodjes. Verder is er een rijke keuze aan speciale broden of broodjes, zoals krenten-rozijnenbrood, veel granen-, sesam- of worstenbrood enzovoorts. De diverse soorten wit- en bruinbrood kunnen worden aangevuld met alle mogelijkegebakken varianten: beschuit, ontbijt-, gember-, peper- of sucadekoek, crackers,knäckebröt, roggebrood, croissants, eierekoeken en toast.

Boter in botervloot of geserveerd in de vorm van balletjes of spiraaltjes mag natuurlijk op de koffietafel niet ontbreken.

Als beleg komen de zoete soorten wat minder op de voorgrond om plaats te maken voor 'hartig' beleg. Kaas in allerlei soorten, verschillende gesneden vleeswaren komen daarvoor speciaal in aanmerking.

Een koffietafel krijgt een bijzonder karakter door er typische streekgerechten bij te serveren zoals Limburgse kaas, Friese kruidkoek, Brabants worstenbrood, zult, gebakken bloedworst of balkenbrei.

Fruit kan een goede afsluiting vormen van een goed samengesteld tweede ontbijt.

Bij speciale gelegenheden kan het menu van de koffietafel worden uitgebreid met soep in koppen, een eenvoudig slaatje dat niet al te voedzaam zal zijn en eventueel een extra warm hapje in de vorm van een pasteitje, gebakken visfilet, verse appelbol of -flap of gebakken champignons.

Het dekken van de koffietafel kan eenvoudig zijn met bont of gekleurd tafellinnen, eventueel placemats, gewoon servies en glaswerk en bij voorkeur de koffiepot die gevuld wordt warmgehouden op een nostalgisch 'lichtje'. Met een bloemetje of fruitschaal kan het aanzien van de tafel worden opgevrolijkt.