Rob's kookboek

Uitsmijter ham

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Benodigdheden voor 1 persoon
  • 2 sneetjes witbrood
  • 40 g roomboter
  • 2 eieren
  • 50-60 g ham
  • 1 augurkje
  • ½ gepelde tomaat
  • snippertjes peterselie
Tip van de kok
  • Varieer door de ham vlug aan beide kanten te bakken en de eieren daarna op de plakjes ham te laten stollen.
  • Vervang de ham door kaas of door vleeswaar zoals rosbief, fricandeau, rauwe ham of pekelvlees.
  • Garneer de uitsmijter met kleine blaadjes gewassen en gedroogde kropsla, puntasperges, tuinkers of rauwkostsalade.
  • Serveer kleine eters ½ uitsmijter, dat is dus 1 boterham belegd met vleeswaar en 1 spiegelei.
Bereidingswijze
  1. Besmeer de boterhammen met 20 gram boter.
  2. Smelt de rest van de boter in de koekepan en breek daarin op enige afstand van elkaar de eieren en laat het eiwit op een laaggedraaide warmtebron langzaam stollen.
  3. Beleg de boterhammen met de vleeswaar.
  4. Snijd het augurkje aan een einde overlangs in dunne plakjes, zo dat ze aan het andere einde nog aan elkaar zitten.
  5. Vouw het augurkje waaiervormig uit en leg het naast de boterhammen.
  6. Neem het zaad uit de halve tomaat en snijd de rand daarvan getand in en leg het stukje tomaat met daarin de peterselie naast het augurkwaaiertje.
  7. Leg de spiegeleieren waarvan het eiwit wèl en de dooier niet is gestold op de boterhammen en serveer de uitsmijter direct.