Rob's kookboek

Mosselen met groene saus

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kg schoongemaakte mosselen
  • 1 grote grof gesnipperde ui
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 kleine in plakjes gesneden wortel
  • ½ theelepel tijm
  • enkele takjes peterselie en selderij
  • ½ theelepel grof gemalen peperkorrels
  • zout
  • 2 glazen droge witte wijn
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel klein geknipt bieslook
  • 4 eetlepels fijn gesneden selderij
  • 3 eetlepels olie
  • mespunt goudgele mosterd peper
  • worcestersaus
Wijntip
  • Een droge witte wijn smaakt uitstekend bij een mosselgerecht. Geef er een witte bordeaux of een muscadet bij.
Tip van de kok
  • Vervang de witte wijn eens door 4 eetlepels citroensap en vul dat met koud water aan tot 3 deciliter.
  • Vervang de wijn door bier, bijvoorbeeld geuze lambiek.
  • Serveer er frites bij.
  • Laat de knoflook weg en neem in plaats hiervan 2 eetlepels dille of 1 theelepel dille-zaad.
Bereidingswijze
  1. Was de mosselen 2-3 keer met stromend water en verwijder daarbij alle zwaar aanvoelende mosselen die zand bevatten en die waarvan de schelpen niet goed sluiten of beschadigd zijn.
  2. Doe de mosselen in de pan en voeg de ui en de knoflook, de wortel en peterselie, de peperkorrels en de wijn toe.
  3. Schenk eventueel koud water in de pan tot het vocht 1 centimeter hoog op de panbodem staat en strooi 2 theelepels zout in de pan.
  4. Leg daar het deksel op.
  5. Breng de inhoud van de pan zo vlug mogelijk aan de kook.
  6. Temper de warmtebron niet.
  7. Schud de pan zodat alle mosselen tegelijk gaar worden.
  8. Giet de gare mosselen, waarvan de schelpen openstaan, in een vergiet geplaatst op een kom af.
  9. Leg een deksel op het vergiet en houd de mosselen even warm.
  10. Zeef het uitgelekte kooknat van de mosselen door het filterzakje.
  11. Klop er de olie en de mosterd door en voeg er de peterselie, het bieslook en de selderij aan toe.
  12. Klop de vloeistof tot een sausje en breng deze op smaak met zout, peper en worcestersaus.
  13. Serveer het sausje koud bij de warme mosselen.
  14. Geef er brood of toast bij.