Rob's kookboek

Gebakken champignons met ham

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 kg champignons
  • 3 sjalotjes
  • 1 mooie plak rauwe ham van 1 cm dik (ongeveer 200 g)
  • 60 g boter
  • sap van 1 citroen
  • zout
  • peper uit de molen
  • 2 sneetjes wittebrood
  • 4 takjes peterselie
Tip van de kok
  • Neem in plaats van champignons eens cantharellen, oesterzwammen of andere paddestoelen.
  • Voeg naar smaak verse of gedroogde tuinkruiden toe zoals rozemarijn, tijm èn/of basilicum.
  • Vervang de rauwe ham door spek of gekookte ham.

Gebakken champignons met ham

Bereidingswijze
  1. Snijd van de champignons het onderste zanderige stukje van het steeltje en was de paddestoelen snel in ruim lauwwarm water.
  2. Snijd alleen de grote exemplaren in stukken.
  3. Pel de sjalotjes en snipper deze.
  4. Snijd de ham in reepjes.
  5. Verhit in een koekepan de helft van de boter en bak daarin de champignons op een hoog afgestelde warmtebron en onder voortdurend omscheppen met een houten lepel.
  6. Laat al het vocht verdampen en bak de champignons mooi goudbruin van kleur.
  7. Verhit in een andere koekepan met anti-aanbaklaag de overige 30 gram boter en bak daarin de reepjes ham onder voortdurend omscheppen met een houten lepel gedurende 5 minuten.
  8. Draai de warmtebron laag en voeg de gesnipperde sjalotjes toe.
  9. Laat deze glazig worden.
  10. Doe dit mengsel van ham en sjalotjes bij de champignons in de pan en meng alles met een houten lepel goed door elkaar.
  11. Voeg het citroensap, en naar smaak zout en peper toe en meng alles opnieuw goed door elkaar.
  12. Laat het gerecht op een laaggedraaide warmtebron, zonder deksel op de pan, 5-6 minuten staan, zodat al het vocht verdampt.
  13. Rooster de sneetjes brood in een broodrooster, onder de grill of in een oven en verkruimel de sneetjes.
  14. Hak de peterselie fijn en meng de gehakte peterselie door het verkruimelde brood.
  15. Leg de champignons met de ham op een serveerschotel en bestrooi het gerecht met het brood-peterseliemengsel.
  16. Serveer direct.