Rob's kookboek

Gesmoorde boleten

Bereidingstijd: 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g boleten, bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood
  • 3 eetlepels citroensap
  • 60 g boter
  • 2 gepelde sjalotjes of 1 kleine gepelde ui
  • 1 flinke mespunt tijmpoeder
  • 1 mespuntje laurierblad-poeder
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepels gehakte peterselie
Tip van de kok
  • Voeg als de sjalotjes bruin zijn enkele eetlepels rode wijn toe. Bind het kookvocht als de paddestoelen gaar zijn met enkele theelepels aardappelmeel gemengd met 1-2 eetlepels rode wijn. Presenteer het gerecht als Cèpes à la Bordelaise.
  • De meest bekende boleet het 'eekhoorntjesbrood' heeft gebakken een vleessmaak. Andere boleten zijn de denne-, berke- en kastanjeboleet; deze zijn verkrijgbaar in blik of pot.
  • Bovenstaand recept is ook toepasbaar op champignons en andere eetbare paddestoelen.
  • Koop de verse paddestoelen kort voor gebruik. Verse paddestoelen zijn stevig, oudere exemplaren vertonen bruine plekken en zijn rimpelig.

Zeer smakelijk herfstgerecht dat zich gemakkelijk laat combineren met vlees- of vegetarische schotels.

Bereidingswijze
  1. Was de boleten een voor een met lauwwarm water.
  2. Verwijder het onderste deel van de steel en beschadigde of donkere delen.
  3. Snijd de stelen onder de hoed van de paddestoel af.
  4. Snijd ze overdwars in 1 centimeter dikke plakjes.
  5. Verdeel de hoeden overlangs in plakken.
  6. Besprenkel de plakjes met citroensap.
  7. Smelt de boter in de pan.
  8. Voeg de paddestoelen toe als het schuim is weggetrokken en de boter begint te kleuren.
  9. Temper de warmtebron.
  10. Laat de boleten zacht bakken.
  11. Snipper de sjalotjes fijn en laatze meefruiten.
  12. Bestrooi de inhoud van de pan, als de sjalotjes glazig en lichtbruin van kleur zijn met het tijm- en het laurierbladpoeder.
  13. Sluit de pan en laat de paddestoelen in 10 minuten gaar smoren.
  14. Proef de boleten.
  15. Maak ze op smaak af met peper en zout.
  16. Strooi een deel van de peterselie erover.
  17. Schep alles goed door elkaar.
  18. Doe de paddestoelen in de serveerschaal.
  19. Garneer deze met de rest van de peterselie.
  20. Serveer de boleten direct.
  21. Te lang warm houden maakt ze taai.