Rob's kookboek

Reebiefstukjes met cranberrysaus

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 dikke reebiefstukjes van ongeveer 80 g
  • geraspte nootmuskaat
  • peper uit de molen
  • zout
  • 250 g cranberries
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 100 g roomboter
  • 5 eetlepels droge rode vermout of sherry
  • 1 theelepel geraspte schil van een goed geboende sinaasappel
  • worcestersaus
  • plukje peterselie
Wijntip
  • Schenk er een stevige volle rode wijn bij. De droge vermout uit het gerecht is iets voor de liefhebber, maar een goede rode bordeaux heeft de voorkeur.
Tip van de kok
  • Maak gebruik van cranberrycompote uit glas (350 gram). Warm die onder goed roeren op met de vermout. Laat de compote niet koken en roer er, van het fornuis af, de sinaasappelschilletjes door.

Een bijzonder gerecht voor een speciale gelegenheid, waarbij bijna gaar gekookte en daarna even in boter gebakken Parijse aardappeltjes uitstekend passen.

Bereidingswijze
  1. Schraap de biefstukjes met een bot mes af.
  2. Maak een mengsel van 1 mespuntje nootmuskaat, wat peper en zout.
  3. Wrijf het vlees daarmee in.
  4. Was de cranberries in het vergiet onder stromend water.
  5. Laat dat even uitlekken en zet de cranberries met de suiker en 100 milliliter water in de pan op.
  6. Roer tot de inhoud kookt.
  7. Temper de warmtebron en laat de besjes onder af en toe roeren 20 minuten zacht koken.
  8. Draai dan de warmtebron zo laag mogelijk.
  9. Doe het ei in de kom.
  10. Voeg de bloem toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
  11. Voeg 3 eetlepels koud water en enkele korrels zout toe.
  12. Roer de inhoud van de kom tot een glad beslag en schep er de geschaafde amandelen door.
  13. Laat 75 gram boter in de koekepan warm worden.
  14. Haal een biefstukje door het amandelbeslag.
  15. Laat overtollig beslag in de kom teruglopen.
  16. Leg het vlees in de koekepan.
  17. Doe hetzelfde met de andere biefstukjes.
  18. Neem de pan met de cranberrysaus van het fornuis en roer 2 eetlepels vermout en de schilletjes door de saus.
  19. Sluit de pan en zet die even apart.
  20. Draai de biefstukjes voorzichtig om en bak de onderzijde van het vlees vlug mooi van kleur.
  21. Voeg daarbij de rest van de boter in kleine stukken langs de rand van de pan toe.
  22. Leg het vlees op de schotel.
  23. Garneer met een deel van de saus en plukjes peterselie.
  24. Schenk de rest van de vermout met 100 milliliter heet water in de koekepan.
  25. Voeg aan de jus desgewenst worcestersaus toe en laat de jus voor een ½ deel inkoken.
  26. Schenk de jus in de voorverwarmde of met kokend water omgespoelde sauskom.
  27. Serveer de rest van de cranberrysaus bij de vleesschotel in het schaaltje of de kleine kom.