Een bijzonder gerecht voor een speciale gelegenheid, waarbij bijna gaar gekookte en daarna even in boter gebakken Parijse aardappeltjes uitstekend passen.
Bereidingswijze
- Schraap de biefstukjes met een bot mes af.
- Maak een mengsel van 1 mespuntje nootmuskaat, wat peper en zout.
- Wrijf het vlees daarmee in.
- Was de cranberries in het vergiet onder stromend water.
- Laat dat even uitlekken en zet de cranberries met de suiker en 100 milliliter water in de pan op.
- Roer tot de inhoud kookt.
- Temper de warmtebron en laat de besjes onder af en toe roeren 20 minuten zacht koken.
- Draai dan de warmtebron zo laag mogelijk.
- Doe het ei in de kom.
- Voeg de bloem toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
- Voeg 3 eetlepels koud water en enkele korrels zout toe.
- Roer de inhoud van de kom tot een glad beslag en schep er de geschaafde amandelen door.
- Laat 75 gram boter in de koekepan warm worden.
- Haal een biefstukje door het amandelbeslag.
- Laat overtollig beslag in de kom teruglopen.
- Leg het vlees in de koekepan.
- Doe hetzelfde met de andere biefstukjes.
- Neem de pan met de cranberrysaus van het fornuis en roer 2 eetlepels vermout en de schilletjes door de saus.
- Sluit de pan en zet die even apart.
- Draai de biefstukjes voorzichtig om en bak de onderzijde van het vlees vlug mooi van kleur.
- Voeg daarbij de rest van de boter in kleine stukken langs de rand van de pan toe.
- Leg het vlees op de schotel.
- Garneer met een deel van de saus en plukjes peterselie.
- Schenk de rest van de vermout met 100 milliliter heet water in de koekepan.
- Voeg aan de jus desgewenst worcestersaus toe en laat de jus voor een ½ deel inkoken.
- Schenk de jus in de voorverwarmde of met kokend water omgespoelde sauskom.
- Serveer de rest van de cranberrysaus bij de vleesschotel in het schaaltje of de kleine kom.