Rob's kookboek

Nasi goreng

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4-6 personen
  • 400 gram droogkokende rijst
  • zout
  • 1 zakje gedroogde nasi gorengkruiden (boemboe nasi goreng) van 50 gram
  • 5 eetlepels olie
  • 2 grote gesnipperde uien
  • 1-3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 dunne prei
  • kippevlees
  • 250 gram geschaafde witte of Chinese kool
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 2-3 eieren
  • ketjap benteng asin
  • 100-150 gram gepelde garnalen
  • 100-150 gram taugé
  • 100-150 gram ham
  • 1-2 gepelde, in plakjes gesneden tomaten
Tip van de kok
  • Kook de rijst van tevoren en laat die koud worden.
  • Gebruik in plaats van vlees en garnalen 400 - 500 gram gehakt. Voeg wat gebakken en kleingesneden kippelevertjes toe.
  • Garneer de nasi goreng met knappend gebakken ringen of stukjes ui.
Bereidingswijze
  1. Was eventueel de rijst.
  2. Breng 850 ml water met zout aan de kook en strooi de rijst erin.
  3. Breng het al roerend aan de kook.
  4. Laat de rijst op een laaggedraaide warmtebron gaarworden.
  5. Wel de boemboe nasi goreng in 200-250 ml warm water.
  6. Verhit in de wadjan 4 eetlepels olie en fruit daarin de ui met het knoflook glazig.
  7. Maak de prei schoon en snijd die in de lengte doormidden en was de prei zorgvuldig onder de koude kraan. Snijd de prei in stukjes en fruit ze even met de ui mee.
  8. Giet eventueel de boemboe nasi goreng af en fruit deze mee.
  9. Snijd het vlees in stukjes en snijd de geschaafde kool wat kleiner.
  10. Doe het vlees, de kool en 1 theelepel sambal in de wadjan. Schep alles goed om.
  11. Maak de gare rijst met een vork los en doe die in de wadjan en bak de rijst al omscheppende goudbruin.
  12. Verhit 1 eetlepel olie in een koekepan en klop de eieren los met 1 eetlepel water en 1 druppeltje ketjap per ei en bak een platte omelet.
  13. Spatel voorzichtig de garnalen en de taugé door de rijst en voeg naar smaak sambal en ketjap toe.
  14. Snijd de omelet en de ham in reepjes en doe de nasi goreng over in een schaal.
  15. Garneer het geheel met reepjes omelet, reepjes ham en plakjes tomaat.