Rob's kookboek

Risotto

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 150 g kippefilet
  • stukje foelie
  • 1 kippebouillontablet
  • 3 eetlepels olijfolie of andere olie
  • 400 g rijst (zie tip van de kok)
  • 1 kleine fijn gesnipperde ui
  • 8 eetlepels droge witte wijn
  • zout
  • 1 blik (420 g) of 1 pak (300 g) doperwten uit de diepvries
  • 1 kleine groene paprika
  • 150 g vingerdik gesneden vette ham
  • 2 kleine stevige gepelde tomaten
  • aroma of worcestersaus
  • peper uit de molen
  • 150 g geraspte Parmezaanse kaas
Tip van de kok
  • Vervang de Parmezaanse kaas door jongbelegen Goudse kaas of edammer.
  • Dit rijstgerecht mag iets kleverig zijn. In Italië gebruikt men de Italiaanse rijst. Deze rondkorrelige soort is niet helemaal droogkokend. Hebt u liever een droge rijst, neem dan Surinaamse of Amerikaanse rijst; deze langkorrelige soorten geven een mooi droog produkt. Rijst is tegenwoordig vaak voorbehandeld en hoeft soms niet te worden gewassen. Lees dus de aanwijzingen op de verpakking voor u begint met koken.
  • Vervang naar eigen smaak het kippevlees door gekookte garnalen, die op het laatst even worden meegewarmd en gebruik stukjes ontpitte olijf in plaats van de paprika.
  • Bereid ook eens een vegetarische risotto. Kook de rijst gaar in plantaardige bouillon. Gebruik groente als reepjes bleekselderij, plakjes wortel, stukjes sperzieboon naast doperwtjes.
  • Verhoog eventueel de voedingswaarde met kleine blokjes gekookte aardappel of met peulvruchten of mais uit blik.
Bereidingswijze
  1. Breng 750 ml water aan de kook met de foelie en het bouillontablet.
  2. Doe de kippefilet in de bouilion en laat die in de gesloten pan zacht doorkoken.
  3. Laat de olie in de vleespan goed warm worden.
  4. Was intussen de rijst en laat deze in een zeef uitlekken.
  5. Strooi de rijst in de pan tot de rijstkorrels glanzen.
  6. Voeg de snippers ui toe en laat die glazig worden.
  7. Zeef de bouillon en giet deze op de rijst.
  8. Voeg de wijn en 1 mespunt zout toe en roer tot de bouillon weer kookt.
  9. Leg het deksel op de pan en temper de warmtebron.
  10. Snijd de kippefilet in niet te kleine blokjes.
  11. Doe die bij de rijst in de pan.
  12. Voeg er de doperwten aan toe en breng alles opnieuw aan de kook.
  13. Temper de warmtebron.
  14. Was de paprika en snijd die overlangs 2 keer door.
  15. Neem de zaadlijsten met zaad weg en verwijder de steel.
  16. Snijd het vruchtvlees in 1 cm brede reepjes.
  17. Roer nu de stukjes paprika door de rijst en verhit deze weer.
  18. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  19. Snijd de ham in blokjes.
  20. Verwijder uit de tomaten het harde gedeelte onder het kelkje en het zaad.
  21. Snijd het vruchtvlees in niet te kleine stukken.
  22. Controleer of de rijst gaar is.
  23. Schep er dan met een vork de blokjes ham en stukjes tomaat door, met naar smaak aroma, peper en zout.
  24. Bestrooi de risotto vlak voor het serveren met 50 g van de kaas en presenteer de rest er apart bij.