Rob's kookboek

Champignonsalade met citroen

Bereidingstijd
  • 12 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g champignons
  • 2 citroenen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • bosje kervel
Wijntip
  • Bij deze salade past uitstekend een droge witte wijn.
Tip van de kok
  • Champignons zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Koop geen oudere en al wat uitgedroogde champignons.
  • Maak deze salade niet te lang van tevoren. De kans dat de champignons verkleuren is dan groot en dat is een minder appetijlelijk gezicht.
  • U kunt de champignons snel in plakjes snijden met de eiersnijder.

Bereidingswijze
  1. Snijd van de champignons met een klein en scherp mesje het voetje weg en was de champignons snel in koud water.
  2. Wrijf ze met keukenpapier schoon.
  3. Borstel de citroenen af onder de warme kraan en snijd ze doormidden.
  4. Pers de citroenen uit.
  5. Snijd de champignons met een scherp mes in dunne plakjes van gelijke dikte en leg ze op een schotel.
  6. Besprenkel ze met een deel van het citroensap.
  7. Klop met een vork de rest van het citroensap en de olijfolie in een kom door elkaar.
  8. Proef de saus; is deze wat flauw van smaak, voeg dan het sap van een derde citroen toe.
  9. Voeg zout en peper toe.
  10. Was de kervel en knip met een schaar de blaadjes van de steeltjes.
  11. Leg de ene helft van de kervel bij de champignons en meng de andere helft met een houten lepel door de citroensaus.
  12. Giet de saus op de champignons, meng deze goed erdoor en serveer deze salade onmiddellijk.