Rob's kookboek

Jamaica salade

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 sinaasappels
  • 1 rode grapefruit
  • 100 g ontpitte kersen uit blik of glas
  • 50 g gepelde ontvelde hazelnoten
  • 75 g mayonaise of fritessaus
  • 2 eetlepels even opgeklopte slagroom
  • 1 eetlepel witte rum
  • 4 gave bananen
  • citroensap
Tip van de kok
  • Laat de salade niet te lang staan, omdat de bananen snel verkleuren.
  • De salade kan gevarieerd worden door een deel van het fruit te vervangen door seizoenvruchten zoals mandarijnen, aardbeien, frambozen en kiwi's.
  • De mayonaise-roombasis van de dressing kan worden vervangen door crèmefraiche.
  • Gebruik in plaats van rum, geconcentreerd appelsap of vruchtenlikeur als, kirsch, sinaasappel-, kiwi- of bananenlikeur.
Bereidingswijze
  1. Leg de sinaasappels op de snijplank.
  2. Snijd de kapjes aan de bovenkanten onderzijde van de vrucht.
  3. Zet de vrucht rechtop.
  4. Snijd de schil in reepjes van het vruchtvlees.
  5. Zorg dat hierbij de schil, het witte deel en het velletje worden verwijderd.
  6. Verdeel één sinaasappel in 8 plakjes.
  7. Snijd uit de andere vrucht de partjes zonder de velletjes.
  8. Schil de grapefruit als de sinaasappels.
  9. Snijd ook uit deze de partjes zonder de velletjes.
  10. Verdeel de sinaasappel- en grapefruitpartjes in kleinere stukken.
  11. Doe ze in een kom.
  12. Laat de kersen op een stuk keukenpapier goed uitlekken en drogen.
  13. Houd 8 noten voor de garnering apart.
  14. Hak de rest klein.
  15. Vermeng in de kom de mayonaise met de room en de rum.
  16. Was de bananen met lauwwarm water en droog ze af.
  17. Snijd de bananen overlangs door.
  18. Neem het vruchtvlees uit de schillen.
  19. Prak de helft van het vruchtvleses in een kom met een vork fijn.
  20. Voeg de bananenpuree aan de dressing toe.
  21. Sprenkel wat citroensap in de schillen zodat deze niet verkleuren.
  22. Bedruppel de rest van het vruchtvlees van de bananen met wat citroensap.
  23. Verdeel het daarna in stukjes.
  24. Schep in de kom het vruchtvlees van sinaasappel en grapefruit, de hazelnoten en de stukjes banaan, eventueel met enkele bessen, door elkaar.
  25. Vul de halve bananeschillen korte tijd voor het serveren met de salade.
  26. Verdeel daar de dressing over.
  27. Garneer hetgerechtmetde plakjes sinaasappel, enkele kersen en hele hazelnoten.
  28. Serveer het gerecht koel, maar niet rechtstreeks uit de koelkast.