50 g gepelde, gekookte, gewassen en gedroogde garnalen
50 g in kleine dobbelsteentjes gesneden ham
6 eetlepels mayonaise
peper
zout
worcestersaus
rolletjes vleeswaar
asperges uit blik
plakjes augurk
plakken gepelde, ontpitte tomaat
ansjovisfilets of zoetzure repen rode paprika
Tip van de kok
Maak gebruik van een groentemacedoine in plaats van wortel en doperwtjes. Ook andere groente kan worden verwerkt in de Russische salade zoals witte bonen, sperziebonen of haricots verts, koolraap enzovoort.
Snijd de aardappels en wortel als deze rauw zijn. Kook ze daarna in korte tijd gaar.
Bereidingswijze
Prik in de luchtkamer aan de bolle zijde van de eieren een gaatje, kook de eieren 8 minuten en koel ze daarna direct af.
Snijd de aardappels en de wortels in kleine blokjes.
Schil de appel en boor er het klokhuis uit.
Verdeel de appel ook in kleine blokjes.
Meng de blokjes aardappel, wortel en appel met de doperwtjes, augurk, ui, garnalen en ham door elkaar.
Maak de salade aan met 2-3 eetlepels mayonaise en breng de smeuïge massa op smaak met peper, zout en worcestersaus.
Schep de salade op de serveerschotel en strijk deze aan alle zijden glad en in de gewenste vorm.
Pel de eieren en halveer die met een draad wit garen overlangs.
Leg ze op de salade.
Garneer de schotel met rolletjes vleeswaar, asperges, plakjes augurk en tomaat.
Roer de mayonaise aan met wat water zodat deze dik vloeibaar wordt.
Schep de mayonaise gelijkmatig over de halve eieren zodat die met een dunne laag saus worden bedekt.
Garneer met de filets of reepjes paprika.
Serveer de salade koel, maar niet rechtstreeks uit de koelkast.