Rob's kookboek

Vlees-aardappelsalade

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Benodigdheden voor 6-8 personen
  • 8 middelgrote geschilde aardappels
  • zout
  • 12-24 zoetzure uitjes
  • 1 kleine geschilde ui
  • 4 middelgrote zoetzure aurgurken
  • 2 zachtzure appels
  • 2 eetlepels slaolie
  • 2 eetlepels geurige azijn
  • 1 theelepel goudgele mosterd
  • 2 hardgekookte, gepelde eieren
  • 2 blikjes (à 170 g) boterhamworst
  • 4 eetlepels mayonaise of fritessaus
  • 5 middelgrote, gepelde tomaten
  • 1 blikje (195 g) maiskorrels
  • citroensap
  • 1 mespunt marjoleinpoeder
  • witte peper uit de molen
  • worcestersaus of aroma
  • enkele plukjes peterselie

Bereidingswijze
  1. Zet de aardappels op met water en wat zout en laat ze in 20 minuten gaar worden.
  2. Laat intussen de zoetzure uitjes in de zeef uitlekken.
  3. Snipper de geschilde ui zeer fijn en doe deze in de grote kom.
  4. Snijd twee van de augurken in zeer fijne stukjes en doe ze bij de uisnippers.
  5. Snijd 1 appel overlangs door, schil hem en verwijder het klokhuis.
  6. Snipper het vruchtvlees zeer fijn.
  7. Schep de snippers door de inhoud van de kom.
  8. Bewaar de andere appel voor garnering.
  9. Vermeng in de kleine kom de olie met de azijn en de mosterd.
  10. Snijd de eieren overlangs in plakjes.
  11. Leg 10 mooie plakjes en een kapje apartvoor de garnering.
  12. Snipper de rest van de plakjes ei heel fijn en voeg ze toe aan de snippers appel, ui en augurk.
  13. Controleer of de aardappels gaar zijn, giet ze af en overspoel ze met koud water.
  14. Snijd of hak de afgekoelde aardappels in kleine stukjes en maak ze met de mixer fijn.
  15. Roer de aardappelmassa door de inhoud van de grote kom en roer de helft van de olieazijnsaus erdoor.
  16. Maak de salade niet te nat.
  17. Voeg voorzichtig nog saus toe naar smaak.
  18. Snijd van de inhoud van 1 blikje boterhamworst 10-12 staafjes van ongeveer gelijke afmeting.
  19. Leg deze apart.
  20. Snijd van de boterhamworst uit het tweede blik een plak af.
  21. Snipper de  rest zeer fijn en meng die met 2 eetlepels mayonaise door de aardappelsalade.
  22. Proef de aardappelsalade en maak die goed van smaak met 1½ eetlepel mayonaise, het citroensap, het marjoleinpoeder, de peper, het zout en de worcestersaus.
  23. Snijd een grote tomaat even boven het midden overdwars door en neem de zaadjes weg.
  24. Giet de mais zeer goed af en schep er ½ eetlepel mayonaise door.
  25. Vul het grote stuk tomaat met wat mais.
  26. Verdeel de rest van de mais over het midden van de serveerschotel.
  27. Snijd de overige augurken overlangs in dunne plakken.
  28. Leg ze in waaiervorm over elkaar langs de rand van de schotel.
  29. Snijd de rest van de tomaten overlangs in plakken.
  30. Leg ze langs de rand van de schotel.
  31. Snijd de appel overlangs door en verdeel de helften in 10-12 parten.
  32. Schil ze desgewenst en sprenkel er wat citroensap op.
  33. Beleg de plakjes tomaat met partjes appel, staafjes boterhamworst en een uitje.
  34. Maak met behulp van een ijsbolletjestang of een kommetje 6-8 porties van de aardappelsalade.
  35. Leg die midden op de schotel.
  36. Garneer met de plakjes ei, de gevulde tomaat en het tomatenkapje, het plakjes boterhamworst en de plukjes peterselie.
  37. Serveer de salade koel maar niet rechtstreeks uit de koelkast.