Rob's kookboek

Waldorfsalade

Bereidingstijd
  • 15-20 minuten
Koeltijd
  • 20-30 minuten
Benodigdheden voor 4-6 personen
  • 250 g knolselderij of 200 g bleekselderij
  • 100 g handappelen met rode schil
  • 100 g goudrenet of andere appelen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 kleine sinaasappel
  • 4 eetlepels mayonaise of slasaus
  • 100 g gepelde walnoten
  • worcestersaus
  • peper uit de molen
  • zout
  • 1 kleine krop sla
Tip van de kok
  • Verminder eens de hoeveelheid mayonaise met de helft en vervang die door 2 eetlepels appelmoes of rabarbermoes.
  • Vervang de stukjes sinaasappel eens door snippers ananas.

Deze traditionele en wereldberoemde salade is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika.

Bereidingswijze
  1. Snijd de knolselderij in ½ cm dikke plakken.
  2. Schil de plakken dik en snijd ze in blokjes van ½ cm; ontdoe stengels bleekselderij van het wortel- en bladgedeelte.
  3. Schrap de stengels van boven naar beneden om de eventueel aanwezige harde vezels te verwijderen.
  4. Was de blokjes of stengels selderij.
  5. Breng 1 l water aan de kook, doe daar de blokjes selderij in en giet na ½ minuut koken het kooknat door de zeef weg en spoel de groente met koud water af.
  6. Snijd stengels selderij overdwars in smalle repen en snijd lange repen 1-2 keer door.
  7. Was, droog en boor de rode appelen, snijd ze overdwars in ½ cm dikke plakken en snijd die in driehoekige stukjes.
  8. Was, droog, boor en schil de goudrenet en snijd die in blokjes van ½ cm.
  9. Schep de stukjes selderij en appel met het citroensap in een kom door elkaar.
  10. Snijd de sinaasappel overdwars in ½ cm dikke plakken; verwijder met een puntig mesje de schil en de harde vliesjes en verdeel de plakken in kleine stukken.
  11. Schep de stukjes sinaasappel met de mayonaise door de selderij met de appel.
  12. Breek de walnoten in niet te kleine stukken; wrijf daar met een doek wat losse velleljes af en schep de noten door de inhoud van de kom.
  13. Proef de salade en voeg naar smaak worcestersaus, peper of zout toe.
  14. Zet de salade afgedekt ten hoogste 30 minuten op een koele plaats, maar niet in de koelkast.
  15. Maak de bladeren van de krop sla los; zoek de zachte, lichtgroene bladeren uit en was en droog ze in een doek.
  16. Verwijder de dikste bladnerven of druk die goed plat en beleg daarmee de slaschotel of de schaaltjes.
  17. Schep de salade op de slablaadjes en serveer het gerecht niet lang hierna.