Rob's kookboek

Visfilets uit Suidong

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 750 g filets van platvis of 2 doosjes (à 400 g) schol- of schelvisfilets uit de diepvries
  • 3 eetlepels maizena
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 3 eierdooiers
  • zout
  • 1-2 eetlepels droge sherry
  • 6-8 eetlepels gezeefd paneermeel
  • 2 eetlepels bloem
  • 6-8 eetlepels olie
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 3 zeer fijn gesnipperde zoetzure uitjes
  • 6 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • soja
Tip van de kok
  • Kerf, als de hele vis in plaats van filets worden gebruikt, deze vissen aan beide zijden met schuine sneden bijna tot op de middengraat over de gehele breedte in.
Bereidingswijze
  1. Was de visfilets en dep deze bijna droog of laat de bevroren vis bijna helemaal ontdooien en dep die daarna ook droog.
  2. Roer ½ eetlepel maizena aan met 1 eetlepel honing, de eierdooiers, naar smaak met zout en 1 eetlepel sherry.
  3. Voeg 1 eetlepel koud water toe en bestrijk de filets hiermee zo, dat al het visvlees goed is bedekt.
  4. Roer, paneermeel, bloem en enkele korrels zout door elkaar.
  5. Paneer de visfilets en leg die naast elkaar op een bord of een schotel.
  6. Laat in de koekepan een flinke bodem olie zeer warm worden.
  7. Temper de warmtebron en bak de filets aan weerszijde mooi van kleur en gaar.
  8. Verwarm 3 eetlepels olie in de steelpan.
  9. Doe de suiker, 2 eetlepels honing, gember en de uisnippers in de steelpan.
  10. Voeg de tomatenpuree toe en schenk er azijn en 150 milliliter water bij.
  11. Laat de vloeistof 2 minuten zacht koken.
  12. Laat de visfilets op keukenpapier uitlekken, maar niet afkoelen.
  13. Roer 1½ eetlepel maizena aan met 3 eetlepels koud water.
  14. Bind daarmee de inhoud van de sauspan en voeg naar smaak zout en sojasaus toe.
  15. Schenk de saus over de vis of serveer daar de saus apart bij.