Rob's kookboek

Ananas met Parmaham

Bereidingstijd
  • ca. 10 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 middelgrote ananas
  • 4-8 eetlepels witte port
  • 200 g dungesneden Parmaham
  • goudgele mosterd
Tip van de kok
  • Laat de mosterd weg.
  • Vervang de Italiaanse Parmaham door de Belgische Ardennerham, een Coburger of een Vlaamse boerenham.
  • Geef er toast, stokbrood en boter bij voor de liefhebbers.
Bereidingswijze
  1. Was de ananas met lauwwarm water en dep de vrucht met een doek droog.
  2. Snijd de ananas overlangs 2 maal door.
  3. Snijd het vruchtvlees uit de parten in blokjes tot op ongeveer 1 centimeter van de schil.
  4. Vermeng de blokjes in de kom met 4 eetlepels port.
  5. Leg telkens 1 of meer plakjes ham goed plat op de plank.
  6. Bestrijk de ham met een vleugje mosterd en rol de ham losjes op.
  7. Proef of aan de ananas nog port moet worden toegevoegd en laat die dan nog 5-8 minuten intrekken.
  8. Verdeel de blokjes ananas zonder vloeistof over de stukken schil.
  9. Leg daarnaast op elke serveerschotel enkele rolletjes ham en dien het voorgerecht op kamertemperatuur op.