Rob's kookboek

Ananas met amandelen en kaas

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 5 schijven ananas uit blik
  • 150 g Kollumer of Texelkaas
  • 25 g roomboter
  • ½ theelepel kerrie
  • 1 mespuntje gemberpoeder
  • worcestersaus
  • 50 g geschaafde amandeltjes
Tip van de kok
  • Neem in plaats van de genoemde kaas een zachte blauwschimmelkaas, bijvoorbeeld Gorgonzola, of een kruidenkaasje. Verdeel de zachte kaas in 4 delen en vorm hiervan 4 bolletjes of schijfjes. Wentel deze door het geroosterde amandelschaafsel. Laat de gekruide boter achterwege.
  • Serveer bij dit voorgerecht verse warme toast en knoflookboter.
  • Vervang de ananas uit blik door verse ananas als deze verkrijgbaar is. Schil de ananas van boven naar beneden en verwijder het groen en de donkere pitten. Snijd de vrucht in schijven en steek of snijd er de harde kern uit.
Bereidingswijze
  1. Laat de schijven ananas uitlekken in een vergiet.
  2. Snijd de kaas in 4 evendikke plakjes en snijd daaruit ronde, ovale of rechthoekige stukken.
  3. Roerde boter zacht en maak die pikant van smaak met kerrie, gemberpoeder en worcestersaus.
  4. Rooster de amandelsnippers onder af en toe omschudden op niet teveel warmte goudgeel en bros.
  5. Neem 1 schijf ananas en snijd die in 4 of 8 driehoekige stukjes.
  6. Bestrijk de stukjes kaas aan 1 zijde met wat van de pikante boter.
  7. Legde schijven ananas op de serveerschotel.
  8. Leg op elke schijf een stuk kaas met de belegde zijde naar beneden.
  9. Garneer elk stuk kaas met het puntje ananas en wat geroosterde amandelsnippers.
  10. Serveer het gerecht koel maar niet direct uit de koelkast.