Rob's kookboek

Champignons op toast

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 250 g champignons
  • 1 eetlepel citroensap
  • 30 g boter
  • 4 witte boterhammen
  • 1 kleine ui
  • 1 plak achterham van 100 g
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel gekneusde rozemarijnblaadjes
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
Tip van de kok
  • Kleine champignons kunnen ongesneden gebakken worden. Gebruik voor het snijden van de champignons een eiersnijder.
  • Vervang de ham door gerookt spek, ossetong, Gelderse worst, boterhamworst, in ketjap gemarineerde dobbelsteentjes varkensvlees, enzovoorts.
  • Voeg aan de champignons toe: dunne reepjes paprika, reepjestomaat (waarvan het zaad verwijderd  is), zilveruitjes, reepjes augurk, fijngesneden soepgroente, geraspte knolselderij of gemengde groente.
  • Varieer de smaak doortoevoeging van bijvoorbeeld nootmuskaat, korianderzaad of knoflook.
  • Garneer de toast met een plakje tomaat, citroen of augurk, een stukje ananas, gehakte peterselie, een blaadje sla of wat tuinkers.
Bereidingswijze
  1. Was de champignons goed met lauwwarm water.
  2. Verwijder lelijke plekken en ongerechtigheden.
  3. Laat de paddestoelen uitlekken.
  4. Snijd de champignons overlangs in plakjes en besprenkel ze met citroensap.
  5. Verhit de boter in de koekepan.
  6. Doe er de plakjes champignon in zodra het schuim begint weg te trekken en de boter begint te kleuren.
  7. Temper de warmtebron als het vocht uit de champignons verdampt is.
  8. Rooster de boterhammen aan beide zijden mooi bruin van kleur.
  9. Gebruik hiervoor het broodrooster of schuif een rooster in het midden van de hete, voorverwarmde oven (oventijd 5 minuten).
  10. Schil de ui en snipper deze fijn.
  11. Doe de uisnippers bij de champignons.
  12. Bak ze samen op een matige warmtebron lichtbruin.
  13. Snijd de plakken ham overlangs in twee helften en snijd hiervan kleine blokjes of smalle reepjes.
  14. Doe de ham bij de champignons en bak alles samen mooi bruin van kleur.
  15. Proef de champignons en voeg naar smaak zout, peper en rozemarijnblaadjes toe.
  16. Roer de peterselie erdoor.
  17. Neem de geroosterde boterhammen uit het rooster of uit de oven.
  18. Leg ze op bordjes en schep er de champignons op.
  19. Direct serveren.