Rob's kookboek

Garnalencocktail

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Koeltijd
  • ½ - 1 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 300 g gekookte gepelde garnalen
  • 750 ml room
  • 10 eetlepels mayonaise of fritessaus
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 eetlepels sherry
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 theelepel zeer fijn gehakte gember
  • citroensap
  • worcestersaus
  • witte peper uit de molen
  • paprikapoeder
  • kleine blaadjes knapperige kropsla
  • 4 plukjes dille- of venkelgroen of peterselie
  • 4 gecanneleerde plakjes citroen
Tip van de kok
  • Kies voor de garnalen Hollandse of Noorse in stukken gesneden shrimps of goed afgespoelde garnalen uit blik (die soms tamelijk zout zijn).
  • Canneleren wil zeggen: met een speciaal mesje groeven overlangs over de citroen trekken. Uittanden van de plakjes kan ook.

Bereidingswijze
  1. Was de garnalen vlug met veel lauwwarm water in de zeef.
  2. Overspoel ze daarna met koud water en laat dat zo veel mogelijk uitlekken.
  3. Dep ze daarna droog.
  4. Klop de slagroom op tot deze half vloeibaar is.
  5. Roer de mayonaise, de cognac, de sherry, de tomatenketchup en de gember door de room.
  6. Proef de saus en maak die pikant van smaak met citroensap, worcestersaus, peper en paprikapoeder.
  7. Leg korte tijd voor het serveren de blaadjes sla in de glazen.
  8. Schep de garnalen door de helft van de pikante saus.
  9. Verdeel de garnalen over de glazen en schep er de rest van de cocktailsaus overheen.
  10. Garneer de cocktails met het groen en de plakjes citroen.