Rob's kookboek

Geglaceerde maiskolven

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 verse maiskolven
  • ¾ eetlepel witte basterdsuiker
  • zout
  • 80 g roomboter
  • ½ theelepel chilipoeder
  • witte peper uit de molen
  • pikant paprikapoeder
  • plukjes peterselie
Tip van de kok
  • De gasten eten de maiskorrels van de kolf. En hoewel satépennen of kolfhouders het eten vergemakkelijken, is het toch aan te raden vingerkommetjes met lauwwarm water en servetjes klaar te zetten.
  • Wie daaraan de voorkeur geeft, kan ook de maiskolven gaar koken met de bladeren nog om de kolven. Buig de bladeren terug als de maiskorrels gaar zijn en maak de kolven los. Serveer er een schaaltje boter of boterballetjes bij.
  • Maak een mengsel van 100 gram boter, 2 eetlepels druppelsgewijs toegevoegd citroensap, peper en eventueel zout en gehakte peterselie. Maak hiervan een rolletje en leg dat, stevig verpakt in bakpapier of folie, 1-2 uur in de koelkast. Dien de boter, in plakjes gesneden, bij de warme maiskolven op.

Mais, de favoriete lekkernij in een groot deel van Amerika, vindt ook hier steeds meer waardering als voorgerecht of als groentegerecht.

Bereidingswijze
  1. Verwijder de eventueel aanwezige bladeren en baarden.
  2. Snijd de stronken af en spoel de kolven met lauwwarm water schoon.
  3. Leg de kolven in de pan en schenk daarin zoveel warm water tot de kolven juist onder staan.
  4. Voeg per liter water ' eetlepel suiker en 1 mespunt zout toe.
  5. Sluit de pan als het water kookt.
  6. Temper de warmtebron en kook de mais in 5-10 minuten juist gaar.
  7. Hardgele maiskorrrels vragen meer tijd om gaar te worden dan bleekgele korrels.
  8. Roer intussen de boter in een kleine steelpan zacht en romig met het chilipoeder en de peper.
  9. Schep de gare maiskolven uit de pan.
  10. Laat de kolven even in een voorverwarmde doek uitlekken en smelt intussen de boter.
  11. Serveer de maiskolven op 4 speciale, met kokend water omgespoelde schaaltjes of één grotere schaal.
  12. Giet over elke kolf gekruide boter en garneer het gerecht met peterselie.
  13. Gebruikt u geen kolfhouders, steek dan door iedere kolf overlangs een satépen.