Rob's kookboek

Pangsit goreng met rode saus

Bereidingstijd
  • 60 minuten
Rusttijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 175 gram patentbloem
  • 25 gram maizena
  • zout
  • 1 eiwit
  • 3-4 eetlepels bloem
  • 100 gram gekookte gepelde garnalen
  • 100 gram varkensgehakt
  • 4 eetlepels zeer fijn gesnipperd wit van prei
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zeer klein geknipte peterselie
  • 1 klein ei
  • peper
  • ketjap benteng manis of soja
  • 3½ eetlepel kristalsuiker
  • 1 gewassen gedroogd en ontpit Spaans pepertje (lombok)
  • 1 stukje van ongeveer 8 gram geschilde gemberwortel
  • 3 eetlepels azijn of citroensap
  • 1 eetlepel tomatenketchup of -puree
  • frituurolie of frituurvet
  • eetlepels aardappelmeel of maizena

Deze gefrituurde gevulde deeglapjes dienen als voorgerecht of als versnapering 'tussendoor'. Soms echter ook met een pikante saus als onderdeel van de hoofdmaaltijd.

Bereidingswijze
  1. Zeef de bloem met de maizena en 1 flinke mespunt zout in een kom.
  2. Maak het eiwit en een scheutje water in een kommetje of een beker met de vork los, zodat de samenhang wordt verbroken maar klop het eiwit niet luchtig.
  3. Voeg lepelsgewijs zoveel eiwit toe aan het bloemmengsel tot er juist een glad en soepel deeg van kan worden gekneed.
  4. Bestrooi een deel van het werkvlak met wat bloem. Verdeel de deegbal in 2 porties en rol 1 daarvan uit tot een dunne lap van 40 x 40 centimeter. Snijd de lap in 4 vierkante stukken.
  5. Spoel de droogdoeken uit in koud water en wring ze uit. Leg een doek goed plat. Strooi er heel weinig bloem over en spreid de deeglapjes zo plat mogelijk erop.
  6. Maak van de andere portie deeg ook 4 deeglapjes en leg die bij de andere op de doek. Dek die af met de andere uitgewrongen droogdoek.
  7. Was de garnalen met lauwwarm en daarna met koud water en laat dat uitlekken. Dep de garnalen bijna droog met keukenpapier en knijp ze in de nu lege deegkom in kleine stukken.
  8. Meng dan het gehakt, de prei, het knoflook en de peterselie erdoor.
  9. Klop het ei los en roer zoveel ei door het mengsel in de kom tot dat goed samenhangt.
  10. Maak het pikant van smaak met peper, zout en ketjap.
  11. Vorm van het mengsel 8 balletjes, rol die door het restje bloem en leg op elk deeglapje, even naast het midden, een gehaktballetje.
  12. Maak de randen van de lapjes naast de balletjes met wat water vochtig, vouw de lapjes dicht, zodat gevulde driehoekjes ontstaan. Druk het deeg langs de naden goed op elkaar.
  13. Zet de pangsits onder de vochtige doek op een koele plaats, maar niet in de koelkast.
  14. Maak een klein half uur daarna de saus.
  15. Laat 3 eetlepels suiker onder geregeld schudden van de steel- of koekepan op de niet te hoog gedraaide warmtebron kastanjekleurig worden.
  16. Schenk er dan 300 ml warm water bij, bij voorkeur over een deksel achterin de pan zodat de hand tegen de zich ontwikkelende stoom wordt afgeschermd. Neem het pannetje even van de warmtebron.
  17. Snipper de lombok en de gemberwortel heel fijn of snijd die in kleine stukken en druk die daarna door de knoflookpers. Doe de snippers met de azijn, 2 eetlepels ketjap en de tomatenketchup in de pan en laat de inhoud zacht koken.
  18. Verwarm de olie of het vet in de frituurpan (175°C).
  19. Roer met een paar eetlepels koud water een glad papje van het aardappelmeel en bind daarmee de inhoud van de steel- of koekepan.
  20. Proef de saus en voeg daaraan naar smaak peper, zout, suiker en ketjap toe.
  21. Bak de gevulde deeglapjes met niet teveel tegelijk in de frituurpan gaar en mooi van kleur en laat het gerecht voor het serveren even op het papier uitlekken.