Rob's kookboek

Paté en croute

Bereidingstijd
  • ca. 20 minuten
Oventijd
  • ca. 1 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 50g koude boter + voor invetten
  • 150g bloem
  • 3g zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk
  • 200 g kipfilet
  • 100g varkensvlees
  • 125g magere spekreepjes
  • 75g gemengde paddestoelen
  • 3 takjes rozemarijn
  • ½ borrelglas cognac

Extra nodig: kleine cakevorm (500ml)

Wijntip
  • Misiones de Rengo Carmenere
  • Chileense rode wijn
Tip van de kok
  • Vervang de paddestoelen voor champignons
  • Serveer de paté in plakken met Cranberrysaus
Bereidingswijze
  1. Snijd de boter in stukjes boven de bloem en kneed een stevig deeg met het zout, ½ ei en de melk.
  2. Laat het deeg afgedekt even rusten in de koelkast.
  3. Snijd de kip en het varkensvlees in stukken en maal het verder fijn in een keukenmachine met de spekreepjes.
  4. Veeg de paddestoelen schoon en hak ze fijn.
  5. Hak de rozemarijnnaaldjes grof en schep ze met de paddestoelen, ½ ei en de cognac door het vlees.
  6. Breng op smaak met royaal peper.
  7. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  8. Rol het deeg uit tot een dunne lap, vet de vorm in en bekleed deze royaal met het deeg.
  9. Houd een stuk deeg over voor het afdekken.
  10. Vul de vorm met het vleesmengsel en dek de bovenkant af met het deeg.
  11. Bestrijk het deeg met een losgeklopte eidooier.
  12. Vul een braadslede met een laagje kokend water en zet de cakevorm erin.
  13. Bak de paté in ca. 1 uur gaar.
  14. Dek de bovenkant af met een stuk ingevet aluminiumfolie als deze te donker wordt.
  15. Laat de paté afkoelen.